Петър Москов: Няма да се закриват болници в област Смолян

 Петър Москов: Няма да се закриват болници в област Смолян

Няма да се закриват болници в Смолянско, нито Психодиспансера в областния град. Това обяви в Смолян здравният министър д-р Петър Москов. Той обсъди с областния управител и кметове на общини проектът за Областна здравна карта.

На срещата бяха обсъдени предложенията и проблемите, които възникват във връзка с Областната здравна карта на област Смолян и област Кърджали. Присъстваха министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, д-р Ивелина Георгиева – директор на Дирекция „Медицински дейности” към МЗ, д-р Даниела Дариткова – народен представител от област Смолян и председател на Комисия по здравеопазване в 43-то НС, Цвета Караянчева – народен представител от област Кърджали, областният управител на област Смолян Недялко Славов, областният управител на област Кърджали Илия Илиев, заместник-областните управители на област Смолян Андриян Петров и Тодор Бозуков, кметове, директори на лечебни заведения и членовете на Комисиите за изработване на Областни здравни карти на област Смолян и област Кърджали.

"Резултата от днешната дискусия, е че проектът за Областна здравна карта не предвижда закриване на нито една от държавните болници в областите Смолян и Кърджали или закриване на профилни отделения, в която и да е болница, обяви здравният министър пред медиите. По всичко основно и важно стигнахме до яснота, относно притесненията каквито имаше и това що късае Областната здравна карта. Няма да има намаление на обеми дейности извършвани от болниците в двете области до този момент, категоричен беше Москов. След срещата и кметовете излязоха видимо доволни.

Като сериозен проблем здравният министър посочи незаетите 22 практики в област Смолян. "Проблемът не е в това дали ще оставим 33 или 34 легла в дадено отделение на някоя болница в областта, а именно незаетите лекарски практики, заяви д-р Петър Москов. Той обясни, че този проблем може да се реши чрез допълнителни финансови стимули за лекарите и допълнителна активна политика от страна на държавата за определени тежки региони, където тези недостици са големи.

Допълнително финансиране с 36 млн. лв. на системата на доболничната помощ е включено в разчетите на Надзорния съвет на Касата за периода април 2016 г.-април 2017 г., посочи д-р Москов. Според него това е огромно увеличение – над 5 милиона лева, нови изследвания и над 630 хил. направления, които личните лекари ще могат да предоставят. Насочва се допълнителен ресурс в доболничната помощ, който дава увеличен достъп на пациентите, а същевременно това са пари, които отиват за възнаграждение на лекарите според министъра. По неговата оценка в рамките на две години правителството е увеличило с над 15 процента финансирането на доболничната помощ. Това е ясно изразена тенденция на увеличаване на възнагражденията, на обемите и на дейността в доболничната помощ, коментира д-р Москов. Според него насочването на финансов ресурс няма да реши проблема изведнъж, а е начало на процес на преместване на лекари да търсят работа и заетост в доболничната помощ.

Министърът обяви, че в Смолянската болница предстои да бъде разкрито отделение по инвазивна кардиология. “Категорично поех ангажимент от името на държавата и правителството, в рамките на тази година да извървим всички процедури, като държавата се ангажира с финансирането за апаратурата, и в Смолян ще има Център по инвазивна кардиология”, съобщи министър Москов. Държавата застава финансово зад това усилие и това трябва да бъде добрата новина за жителите на Смолян днес, категоричен бе здравният министър.

След срещата в Областната администрация министър д-р Петър Москов посети Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“.

Вирни се горе