Петър Кадиев: „Трети март е ден на почит и благодарност към руските братя и българските опълченци”

 Петър Кадиев: „Трети март е ден на почит и благодарност към руските братя и българските опълченци”

„Днес е много голям ден. Ден на почит, ден на благодарност към тези, които дадоха живота си, за да можем ние да бъдем свободни. Прекланям се пред онези руски братя, пред онези наши голями българи, които оставиха костите си по българските земи”. Това каза депутатът от АБВ Петър Кадиев. Той почете честването на Националният ни празник в кв. Устово.

Кадиев изрази възхищението си от идеята на родопските хайдути да поведат шествието с пушката на Капитан Петко войвода, от многобройността на членовете на Сдружението и от желанието на хората да облекат децата си в родопски носии в деня на българското освобождение. „За мен това означава родолюбие и патриотизъм, почит и благодарност към нашите освободители от прези 138 години. Дълбок поклон пред руските братя. Нека почетем първо тях, защото без тяхната помощ една малка България нямаше как да се противопостави на голямата Османска империя.

На въпрос робство или присъствие Кадиев отговори, че когато един народ е подтиснат, когато няма възможност да се развива, когато хората са избивани, гонени, клани, няма как да се каже присъствие. „Точната дума е робство, петвековно робство”, категоричен беше Петър Кадиев.

Вирни се горе