Пет гръцки села от община Авдира да се побратимят с наши смолянски

Пет гръцки села от община Авдира да се побратимят с наши смолянски

Пет гръцки села от община Авдира да се побратимят с наши смолянски, обсъждаха по време на празника в Момчиловци кметът Николай Мелемов и колегата му Василис Чолакидис. В контакт сме с кмета на Ксанти и до месец ще имаме среща, защото е най-нормално да сме побратимени с най-близките ни села, поясни градоначалникът. Предложенията за побратимяване са между Стойките – Пигадия, Широка лъка – Мандра, Миродато – Соколовци, Полковник Серафимово – Селино и Търън –Фелони, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът на Авдира Чолакидис поясни, че неговата цел е да се възстановят контактите между тези населени места за бъдещо сътрудничество по европейски проекти и обмен на туристи. Той подчерта, че много нашенци са закупили къщи и места в Авдира.

Мелемов обяви още, че е важно да се поставя постоянно въпроса за пътя Рудозем-Ксанти, защото той е важен за Смолянска и Пловдивска област и се надява да има и междуправителствен диалог за този стратегически път.

На празника Момчиловци отбеляза 20 години от побратимяването си с Авдира. Приветствие отправи и Чолакидис, който беше категоричен, че сътрудничеството е дало много добри резултати за хората от двете населени места.

„Радостен съм, че съм на този хубав празник В Момчиловци има атмосфера, настроение, хората са гостоприемни, можещи и работливи. Пожелавам ви да бъдете живи и здрави и като кмет заявявам, че община Смолян има отношение към Момчиловци, защото е то е едно от перлите и емблемите на Смолянска община”. С тези думи Мелемов поздрави празнуващите.

От кметството бяха подготвили богата музикална програма, а празниците на селото продължават и в понеделник.

Вирни се горе