Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година

Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година

„Още на 10 март в събота, а и в неделя, бяхме на свлачището заедно с институциите, имащи отношение към проблема. Веднага от община Смолян подготвихме необходимите документи на хората през които имоти ще минава обходния път, за да не се губи време. Пътят е държавен, работата на Общината е да бъдем в помощ на хората”. Това заяви кметът Николай Мелемов на среща в Търън с жителите и кметовете на населените места, блокирани от свлачището край Тикале. Според Мелемов за свлачището трябва да се говори технически и професионално, защото работата на специалистите е да кажат след колко време ще бъде стабилизирано и укрепено. „Трябва ежедневно да бъдем тук. Осигурихме и безплатен транспорт, за да бъдем в помощ на хората, затова разчитам и на колегите кметове от населените места”, каза още кметът на Смолян.

Нето един ден нямаме проспан от тази кризисна ситуация със свлачището. Дългосрочно най-правилното и трайно решение е изграждането на обходния път, а срочното е укрепване на срутището, коментира и областният управител Недялко Славов. По този повод е и инициираната от него и Мелемов среща, за да се обсъдят допълнителни мерки, за да няма напрежение сред хората. Кметът на Търън Явор Говедаров посочи, че няма вече социално напрежение, няма и страдащи хора. Магазините се зареждат нормално, учениците и хората пътуват до работните си места и училище в областния град. Говедаров посочи, че е кмет от 35 години, а това свлачище е от 20 години и сега се е активизирало. Около 3000 души живеят в засегнатите 11 населени места от него.

Пътят Смолян – Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи председателят на Пътната агенция Дончо Атанасов. Геолозите смятат, че към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания, посочи Атанасов

Следващата седмица ще бъде готов обходният път от Мадан за Смолян, съобщи още Атанасов.

Вирни се горе