Първият учебен ден се отбеляза тържествено в Смолянско /СНИМКИ/

Първият учебен ден се отбеляза тържествено в Смолянско /СНИМКИ/

Недялко Славов:„Сигурен съм, че и през учебната 2019-2020 година всички ние ще направим необходимото, за да затвърдим добрите позиции на Смолянска област в сферата на образованието“

„Първият учебен ден се отбелязва тържествено в цялата страна и това е символ за нас българите, че стремежът към образование и към духовно извисяване винаги е бил важна житейска цел, и по настоящем е така.“, областният управител Недялко Славов приветства директора и колектива на II ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, родителите и всички гости, сред които Мария Семерджиева – началник на РУО-Смолян, Марин Захариев – заместник-кмет на община Смолян, отец Запрян Шиков, представители на местни и национални медии и др.

„Днес започва най-важният етап от вашия живот – началото на интензивното обучение.“, Славов се обърна към най-малките – първокласниците, сред които днес беше и неговата дъщеря. „Помнете, че в клас ще бъде не много лесно, но интересно, ще създадете приятелства, които ще останат за цял живот, винаги ще помните вашите учители, които ще ви предадат най-важните учебни и житейски уроци. Дерзайте, бъдете упорити, учете се, изграждайте своята собствена индивидуалност и самоличност.“ По-големите ученици областният управител призова да помагат на по-малките и да не престават да се стремят към непрекъснато обогатяване на знанията си. „Скъпи учители, осъзнаваме колко е трудна вашата мисия във днешни времена, когато информация залива отвсякъде нашите деца. Но аз съм убеден, че с вашия опит и усърдие, ще направите така, че децата да осмислят тази информация и да я сглобяват в един своеобразен пъзел. Знам, че ще ги научите на добродетели и ще им спомогнете да изградят силен характер.“, приветства учителите Славов, като им пожела много здраве, търпение и постиженията на учениците им да им носят удовлетворение. „Стоя твърдо зад вас, и като родител и като управленец, имам ви пълно доверие!“ „Скъпи родители, днешният ден е ден на гордост за всички нас, но и ден, в който поемаме нови отговорности. Нека не бягаме от тях, нека не се оправдаваме с умора, работа и други ангажименти, защото нашите деца са нашата най-голяма отговорност. Заедно с усилията на учителите, ние ще спомогнем да станат дисциплинирани, отговорни и мислещи хора.“

„Всички ние имаме и една друга важна мисия, а тя е да браним реномето на едно от най-старите училища в Средните Родопи! Училище, което е тръгнало от дома на Рада Рупецова, която заедно с учителката Рада Казалийска полагат основите на българското образование не само в Райково, но и в Родопите въобще. Училището, носещо името на великия български учен от световна величина проф.д-р Асен Златаров, е дало на региона много видни личности, а неговите възпитаници разнасят авторитета му из целия свят.“, каза областният управител и пожела на всички: „Нека не стихва жаждата за знания и нека уроците в клас носят взаимна радост и удовлетворение на учители и на ученици. Сигурен съм, че и през учебната 2019-2020 година всички ние ще направим необходимото, за да затвърдим добрите позиции на Смолянска област в сферата на образованието и това е моето най-значимо послание за днешния ден и за началото на новата учебна година! На добър час!“

Заместник-областният управител Андриян Петров приветства, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, ръководството, колектива, учениците, родителите и гостите на откриването на Новата 2019-2020 учебна година в ППМГ „Васил Левски“. Заместник-областният управител Владимир Гърбелов участва в тържествата за първия учебен ден в ЕГ „Иван Вазов“.

Тържествено бе открита новата учебна година и в иновативно училище “Иван Вазов” Смолян. Гост на тържеството бе заместник кметът на община Смолян инж.Марияна Цекова, която поднесе поздравителен адрес от името на кмета по повод новата учебна година и поздрави присъстващите. Слово и приветствие към ученици,родители и гости произнесе директорът на учебното заведение Росица Лакудова. Запален бе огънят на знанието, а възпитаници на училището поднесоха литературно-музикална програма. Под звуците на първия звънец ученици, учители и родители прекрачиха прага на родното училище.

Откриването на новата учебна година се превърна в светъл празник, всички училища бяха празнично украсени и тържествено посрещнаха своите възпитаници. Училищата от община Смолян получиха и поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов за първия учебен ден.

Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави учениците, учителите и преподавателите с началото на новата учебна година в СУ „Св.Св.Кирил и Методий“-Смолян, а секретарят Момчил Николов в Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство и училището в Момчиловци.

Днес в област Смолян първият учебен звънец даде началото на учебните занимания за 9217 ученика, от които първокласниците са 658. В подготвителна група постъпиха 1274 деца.

Вирни се горе