Първи сборник, посветен на 100-годишнината от Балканската война, осветлява нови факти за Родопския край

Първи сборник, посветен на 100-годишнината от Балканската война, осветлява нови факти за Родопския край

Първи сборник, посветен на 100-годишнината от Балканската война, осветлява нови факти и трактовки за военните събития и следвоенното развитие на Родопския край

Първият сборник със студии и доклади от научната конференция, посветена на 100-годишнината от Балканската война, провела се в Смолян от 15 до 17 октомври 2012 година, излезе от печат. По този повод в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, който е издател и основен организатор на проведената преди 5 месеца научна проява, се проведе пресконференция с журналисти,съобщиха от пресцентъра на РИМ “Стою Шишков”.

26 март е Ден на Тракия – ден, утвърден в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвигът на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета и се отдава почит пред паметта на хилядите българи – тракийски бежанци. Днес се навършват точно 100 години от онази епична битка, в която е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 година от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити, 6329 са ранените. „На научната конференция през есента си обещахме, че в чест на тази дата ще бъде издаден сборникът „100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите“. За нас е празник да отбележим по такъв забележителен начин тази достойна годишнина“ – каза Таня Марева, директор на Регионалния исторически музей в Смолян. Тя представи съдържанието на сборника. В изданието на смолянския музей „100 години Балканска война“ с обем 422 страници са включени 28 публикации от 32 автори, с резюмета на английски език. Разпределени са в три дяла: Войната в Родопите: нови факти, нови оценки; Социално-икономически и административни промени в Родопите след Балканската война; Знанието за Балканска война – изучаване и преподаване. Встъпителните думи в изданието са от акад.Георги Марков, научен ръководител на конференцията. Авторите са учени от различни институти на БАН, университети и музеи, архивни и музейни експерти, преподаватели във висши и общообразователни училища от Смолян, София, Пловдив, Кърджали, Хасково, Благоевград, Велинград, Перущица, Девин , Варна.

Изданието предлага съвременен аналитичен поглед върху военните факти, показва стремежа на днешните изследователи на проблематиката да осветлят по нов начин вече разработвани теми или такива, които досега са били пренебрегвани поради ненаучни съображения. Пред читателя се представят непубликувани досега спомени на участници-родопчани във войната, от редови войник до генерал. Нито бойният път е бил лек, нито битките са били лесни, но бойният дух под знамето на националния идеал за обединение е бил победоносен.

Социално-икономическите и административните промени в Родопите след Балканската война са в изследователския интерес на част от авторите. Установяването на българската власт в планината води до промени в административното управление, в стопанския и културния облик на новоосвободените земи. Родопите навлизат в „модерното време”.

Знанието за Балканската война като изучаване и преподаване в средните училища, отразяването на Освободителната за южните територии на българските земи война е с трайна възпитателна стойност и не е подложено на противоречиви оценки в учебниците като следващите войни за национално обединение. Представени са реализирани възможности на музеи и архиви, на училищни клубове за затвърждаване на историческата памет у българските младежи като обосновка на тяхната национална идентичност. В разработките участват преподаватели от Смолян и Девин, които споделят своя опит на преподаване на темата за Балканската война в уроци или извънкласни форми, разказа директорът на Регионалния исторически музей Таня Марева.

Сборникът е подготвен от редакционна колегия в състав акад. Георги Марков, проф. дин Тодор Петров от Военна академия „Георги Стойков Раковски”, доц. д-р Михаил Груев от СУ „Св. Климент Охридски”, д-р Русалена Пенджекова от ПУ „Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян, Таня Марева от Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян.

Изданието ще бъде представено пред смолянската общественост през месец април. Ще може да бъде закупено от щанда в музея.

Вирни се горе