Парламентът прие машинното гласуване, нов състав на ЦИК и избор на кметове в населени места с над 100 души

Парламентът прие машинното гласуване, нов състав на ЦИК и избор на кметове в населени места с над 100 души

Народното събрание прие окончателно промените в Изборния кодекс за машинното гласуване, обжалването на решенията на ЦИК, по-лесното откриване на секции в чужбина и нов състав на ЦИК.

Със 155 гласа „за“, 72 „против“ и двама „въздържали се“ парламентът прие съставът на ЦИК да се намали от 20 на 15 души и да се предлага само от парламентарно представените партии, а не и партиите с представители в Европейския парламент.

Новият състав на ЦИК е сред приоритетите на „Изправи се.БГ“ и бе предложено от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Със 132 гласа „за“, 68 „против“ и двама „въздържали се“ депутатите приеха възможността да се обжалват решенията на Централната избирателна комисията в тридневен срок пред съответния административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни, като решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Предложението на Манолова за избираемост на кметове в населените места с над 100 души, а не както досега с над 350 души, беше прието със 145 гласа „за“.

Със 107 гласа „за“, 97 „против“ и 18 „въздържали се“ бе прието машинно гласуване в секциите с над 300 души. В секциите в чужбина, за които са подадени над 300 заявления за гласуване също ще се гласува машинно. Парламентът прие при удостоверяването на машините за гласуване да участват представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите. Промените бяха приети със 111 гласа „за“, без „против“ и 2 „въздържали се“.

Народните представители приеха със 131 гласа „за“, 59 „против“ и един „въздържал се“ осигуряване на достъп на медиите, кандидатите, застъпниците и представители на партии, коалиции и Инициативни комитети до процеса на приемане и проверка на протоколите и прехвърлянето на данните от вота в секционните избирателни комисии. С приетите текстове се осигурява пряка видимост на медиите при проверката на изборните протоколи и прехвърлянето на данните.

Със 165 гласа „за“ бе прието видеонаблюдение и видеозаснемане на отварянето на избирателните кутии и установяване на резултатите от гласуването.

Със 124 гласа „за“, седем „против“ и без въздържали се парламентът прие при прехвърлянето на данните от изборите в ОИК да присъстват кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, както и медии.

Мажоритарно гласуване на следващите редовни парламентарни избори бе прието със 125 гласа „за“, 95 „против“ и един „въздържал се“.

Вирни се горе