Парламентът не свали забраната за пушене на обществени места

Парламентът не свали забраната за пушене на обществени места

След няколко часа дебати депутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта за либерализация на режима за пушене – на Спас Панчев от левицата и на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

За промените на Панчев гласуваха 190 депутати, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха. За промените на Сидеров гласуваха 188 депутати, от които 64 – „за”, 107 – „против”, а 17 – „въздържал се”. Парламентът не отмени пълната забрана за пушене на закрити обществени места. От левицата и ДПС гласуваха по съвест, групата на ГЕРБ беше “против” частичното отпадане на забраната, “Атака” подкрепи либерализацията.

Депутатите от ГЕРБ дойдоха на дебатите със залепени стикери на саката си срещу пушенето.

Панчев се мотивира, че влизането в сила на пълната забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. поставила ресторантьорския и хотелиерски бранш в “изключително затруднено финансово положение”, много заведения затваряли или съкращавали работници.

Един от най-яростните привърженици на забраната за пушене се оказа депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, който е лекар. Той обясни, че няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над цената на човешкия живот, предаде БТА.

Вирни се горе