Здравка Кавалова, кандидат за народен представител от БСП: Необходима е специална политика за Родопите!

Здравка Кавалова, кандидат за народен представител от БСП: Необходима е специална политика за Родопите!

На първо място закрила на семейството и децата – да се превърнат в ценност за обществото и приоритет на държавата

Какви тенденции се наблюдават в област Смолян ?

Повече от десетилетия наблюдаваме демографска криза в област Смолян. Основните предпоставки за нея са периферната особеност, отдалечеността от икономическите центрове и липсата на последователна политика за подкрепа на региона. Тенденцията на застаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура – под, във и над трудоспособна възраст. Емигрантите в областта са предимно млади хора между 20 и 35 години. По-високият образователен ценз води и до по-голямо желание за миграция и поради тази причина емигрирането на образовани, млади хора оказва негативно влияние върху икономическото и социалното развитие. Освен това емиграцията на млади хора има силен отрицателен ефект и върху възпроизводството на населението. Сред основните мотиви за емиграция през последните години са осигуряването на трудова заетост, по-висок жизнен стандарт и по-високи доходи, по-добра среда за живот, стремежът за образователна и професионална реализация. Тези процеси трудно могат да бъдат обърнати без нуждата от последователни и целенасочени мерки и политики.

В програмата на всяка една партия е залегнал проблема с демографската криза. Как БСП смята да се справи с този задълбочаващ се процес?

Област Смолян се нуждае от забавяне на темповете на демографския срив. Продължаващото намаляване на населението и неговото застаряване, както и сериозни регионални дисбаланси ако не бъдат прекъснати скоро, в един момент ще бъде премината границата на необратимостта.

За да бъдат спрени негативните демографски тенденции е необходима специална политика за Родопите.

На първо място закрила на семейството и децата да се превърнат в ценност за обществото и приоритет на държавата.

Това би могло да стане с целенасочени мерки, като достъп до качествено медицинско обслужване до всяко населено място, образование, подкрепа за работещи и стимулиране за развитие и подпомагане на малки и средни предприятия.

Нашите мерки в социалната политика са насочени към преодоляване на неравенствата, защото в момента те са в огромни размери. Това е дългосрочен процес, но е жизнено необходимо да се започнат стъпки в тази посока. Защото за нас е важно да защитим младите, социално слабите и пенсионерите.

В икономиката увеличаване на доходите, потреблението и инвестициите. Създаване на благоприятни условия за бизнеса, чрез намаляване на административни тежести и данъчни облекчения.

В платформата на „БСП за България“ ние сме заложили на конкретни и изпълними мерки.

Какъв е начина младите хора да останат в региона и страната?

Повечето ми връстници бягат най-вече поради икономически причини, защото нямат реализация тук. Този процес трябва да бъде спрян чрез различни стимули. Преди години държавата се грижеше за район като нашия с Министерските постановления, които подпомагаха развитието на Родопите. Ние не предлагаме връщане на онези постановления, но смятаме, че чрез специални политики, закон за планината и допълнителни стимули можем да създадем условия младите хора да погледнат по друг начин на област Смолян. Ние насърчаваме раждаемостта като поемаме ангажимента за реализацията на следните политики:

Осигуряване на перспектива за младите хора;

Предоставяне на еднократна помощ при раждане – за първо дете 500 лв, за второ – 1000 лв., трето дете – 1500 лв, за всяко следващо по 200 лв.

Предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители – ще подкрепим работещите родители на 9 230 деца.

Създаваме по-добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата.

От 380 лв. то ще стане 650 лв. през 2021 г., от което ще се възползват над 60 000 майки.

Увеличение на еднократната помощ за майки студентки от 2880 на 6500лв. в подкрепа на 6 027 майки.

Еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година за всички деца от I до IV клас, което ще помогне на семействата на 120 000 деца.

Безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас.

Безплатни лекарства за всички 1 004 845 деца до 14 год. възраст.

Безплатни детски градини и ясли за 219 000 деца.

Тези политики са насочен към хората именно затова смятам, че ще ни подкрепят на 4 Април с №4 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе