Милена Гайдарова, Републиканци за България: Искам институциите да уважават всеки човек

Милена Гайдарова, Републиканци за България: Искам институциите да уважават всеки човек

Вие сте ново име в политиката, за първи път участвате в избори, може ли да се представите?

Родена съм в град Девин. Завършила съм средно специално образование в СУ “Хр. Ботев” – Девин. Затова и повечето хора в община Девин и в съседните общини ме познават. Завърших Европейски колеж по икономика и управление в Пловдив, бакалавър в специалност „Счетоводство и контрол“, с професионална квалификация Икономист. Магистър съм по икономика в специалност „Счетоводство и контрол на ВСУ “Черноризец Храбър” – гр. Варна. Имам завършена специализация "Европейски данъчни и осигурителни политики“. Работих в продължение на 7 години като счетоводител в различни предприятия в град Девин и като старши счетоводител и началник на отдел „Местни данъци и такси“ към община Девин в периода от февруари 2018 г. до 30 септември 2020 г. Семейна съм от 20 години, с една дъщеря, която вече завърши средно образование и търси пътя си за обучение и реализация в България.

Какво ви накара да се кандидатирате за народен представител?

Много фактори с времето повлияха на това мое решение, то не е спонтанно. Първо се сблъсках по лични причини с проблемите на болните хора, които търсят начин да събират средства за лечение на свои близки в чужбина. Не искам да влизам в детайли, но тогава се убедих, че родопчани са много отзивчиви хора, за което на всеки един от тях винаги ще бъда благодарна. Имаме, обаче, сериозни проблеми в здравеопазването. Сега в пандемията те започват да се разрешават под натиска на кризата, но са нужни още много целенасочени усилия и работа на много експерти, за да се създаде изцяло нов модел, в който на първо място да е навременната грижа за хората. Искам да бъда свидетел на това, и да помогна с каквото е по силите ми, така че хората да не събират пари с кампании, а държавата да има способи за лечението на такива болни. Да не е нужно те да търсят съдействие от хора и институции, а да е задължително държавата да им помогне, когато става въпрос за непосилни суми за едно семейство и особено, когато става въпрос за онкоболни или деца. Тук е важно да отбележа, че е време веднъж завинаги да се премахнат и много чисто административни спънки, с които хората се сблъскват.

Какво имате предвид под административни спънки?

Въпросът с административните спънки е всъщност много голяма тема и обхваща всички сфери на живота ни. Смятам, че в повечето случаи не става въпрос за лоши политики в държавата ни, а за административни неуредици и липса на лична отговорност на всеки служител в администрациите. Работих като счетоводител 7 години в корпоративния сектор и след това почти три години в общинска администрация. Разликата е огромна.

Видях колко тромава е работата в администрация, като проблема не е дълги процедури, заради обществената отчетност, а остарелите технологии, за които няма достатъчно желание да бъдат осъвременени, както и прехвърлянето на отговорност от един служител на друг. Подчертавам, че не говоря само за администрацията, в която съм била на работа. Като цяло имах наблюдения над работата на различни администрации, а и съм била свидетел на десетки хора недоволни от служители в администрации, които не взимат присърце проблемите им и ги размотават. И смятам, че хората заслужават, където и да отидат – за справка, документ или друга работа, да получат нужното уважение отсреща – със спазване на срокове и лична отговорност на дадения служител. В администрациите да влизат и млади хора, които да се обучават, както и да се осъвременяват моделите на работа. Аз съм „за“ електонното управление. За това искрено искам да работя като народен представител.

Защо избрахте Републиканци за България?

Припознавам напълно програмата на Републиканци за България. За първи път съм в политиката. И харесвам хора, които действат – тези, които са работливи и могат да носят отговорност. За мен г-н Павел Вълнев е такъв човек и смятам и себе си за такъв човек. Моят род е от село Осиково. От малка съм научена на уважение към труда и възрастните хора. Селото ни е известно с работливите си хора, които успяват в много трудни условия, заради отдалечеността му, да работят и да се развиват. Работливите хора, и тези, които могат да носят отговорност, може и да направят грешка, но ще допринесат много повече ползи за другите, отколкото мързеливите и бягащите от отговорност. Ползата от тях се доказва чисто математически. Харесвам математиката, защото цифрите и фактите няма как да те излъжат.

Как провеждате кампанията си в обстановка на пандемия?

Аз съм човек, който държи да се спазват правила и закони. Вярващ човек съм. За мен, щом са въведени мерки, те трябва да се спазват и това не подлежи на коментар. Дразня се, че не спазваме правила и закони, а недоволстваме постоянно от неуредици и така ние сами си създаваме един на друг повечето проблеми. Ако спазваме правила и закони, живота на всички ни ще е по-лесен. Това, което искам да разберат хората като мое послание в тази кампания е, че в случай, че ме подкрепят за техен народен представител, ще търся трайни решения за всички.

И именно в това: целенасочени грижи за онкоболни, хора със специални потребности, деца, младежи и подкрепа на реализацията на млади специалисти в България, лична отговорност и спазване на срокове със санкции за служителите в институциите. За мен държавата съществува тогава, когато се грижи качествено за тези, които не могат сами да се справят и не затруднява гражданите си с административна тежест.

Ако подкрепяте моите приоритети, гласувайте с бюлетина № 21, преференция 103.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе