Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания

Днес стартира предизборната кампания за насрочените за 4 април парламентарни избори. Тя приключва в полунощ на 2 април.

Припомняме, че на 21 януари, Централната избирателна комисия (ЦИК) представи хронограмата на провеждането им. До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласуват подават електронно заявление на сайта на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК трябва да назначи секционните избирателни комисии. До 13 март пък трябва да е ясно къде ще могат да гласуват българите в чужбина и колко секции ще се разкрият там.

20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който избирателите с различен постоянен и настоящ адрес подават заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Готови са списъците с избирателите, които са поставени под карантина и под изолация. До 31 март ще трябва да се заяви в общинската, районната или кметската администрация желанието на избирател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна за карантинирани. Този адрес може да бъде постоянен, както и настоящ, ако избирателят е вписан по настоящ адрес в съответното населено място. При 10 заявления Общинската избирателна комисия създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно до 1 април. С определянето на списъка на избирателите се назначава и секционна избирателна комисия, която трябва да обслужи избирателите по домовете.

Избирателите, при които срокът на валидност на личните документи за самоличност е изтекъл или изтича след 13 март 2020 г., имат право да гласуват на парламентарните избори на 4 април.

Вирни се горе