”Галъп”: Седем партии влизат в следващия парламент

 ”Галъп”: Седем партии влизат в следващия парламент

Според ”Галъп” седем политически формации влизат в следващия парламент, ако изборите са сега. Проучването е направено между 24 и 31 март сред 1013 пълнолетни българи, лице в лице. Изследването е за Българското национално радио, съобщи социологът Първан Симеонов пред БНТ.

“Проучването всъщност показва какви са нагласите на финала, но предвидимостта е много ниска и заради коронавируса и респективно очакваните проблеми на тема активност, а и предвидимостта е ниска заради общата изнервена обстановка в страната, която ни показва, че до последните часове ще има динамика”, коментира социологът.

Според Първан Симеонов никой не може да каже коя ще е третата формация – дали ДПС, или “Има такъв народ”. “Това са различни електорати с различна степен на мобилизация, различни механизми на мобилизация”, каза още социологът.

Според него, има време за размествания – ще има битка за третото място, а е възможно и пакетът “Демократична България”, “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!” и ВМРО също да се пренарежда. “От тези формации имаше няколко тенденции. Една е плавното разтваряне на ножицата при ГЕРБ -СДС и БСП, втората е ръстът накрая при “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!”. И през цялата кампания имаше ръст на при ВМРО”, допълни Симеонов.

Първият шанс за прескачане на четирипроцентната бариера има патриотичната коалиция “Воля” – НФСБ. “Те могат да разчитат на по-ниската активност да донесе по-ниска бариера. И ако разчитат на по-предвидим като величина вот, надигайки се на пръсти, евентуално да се окажат над бариерата”, коментира социологът.

Останалите формации могат да се появят в различен ред. “При някои може да има неподозирани вотове – например при “Републиканци за България”, при други има вотове на база на невиждани до този момент явления, каквото е коронавирусът. Такъв е случаят с АБВ”, допълни Симеонов.

По думите му, коронавирусът влияе нееднакво на различните електорати. По-възрастните е по-вероятно да се уплашат, а някои неоформени “по-меки” електорати могат да намерят още една причина да не отидат да гласуват. “До известна степен коронавирусът натиска надолу опозициите и помага на властта”, смята социологът. Според него, по-ясни са невъзможните отколкото възможните коалиции.

Вирни се горе