Асен Черешаров,"Републиканци за България": Отношение на една разумна държава, а не раздаване на пари на калпак!

Асен Черешаров,"Републиканци за България":  Отношение на една разумна държава, а не раздаване на пари на калпак!

Асен Черешаров е на 31г., златоградчанин. Започнал е образованието си в Златоград, а след това учи в езикова гимназия в Хасково. Владее немски език на ниво C1. След това завършва право в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”. От 2015г работи в Общинска администрация Златоград. През 2015 и 2019г е председател на ОИК Златоград.

Председател на обществен съвет към ДГ Снежанка, гр. Златоград и член на обществения съвет на СУ “Антим Първи” Златоград.

Как протича предизборната кампания на "Републиканци за България"?

В рамките на тази извънредна ситуация, очаквано и предизборната кампания е различна. Провеждаме присъствени срещи с хората, в намален състав и при спазване на противоепидемичните мерки. Определено, за в бъдеще, бавно, но сигурно вървим към преимуществено дигитализирани кампании и в онлайн среда. Това има предимства и недостатъци. Понякога тезите не се разбират правилно, хората не винаги четат и коментарите често са почти несвързани с темата преди това. От друга страна, стигаме до хора, които никога не биха дошли на политическа среща. За съжаление липсва активна кампания от страна на колегите от другите листи, но и това е тактика – да се предизвика безразличие на избирателя, така че да гласуват “правилните хора”. Лекарството е едно – масово гласуване!

Какво очакват избирателите да им бъде обещано?

Лично за себе си мога да кажа, че се стремя да не обещавам, а да излагам вижданията на Републиканци за България. Трябва да подхождаме с отговорност към хората. Предизборната кампания е време за тези, а не за ухажване с цел прелъстяване. Нашата партия е дългосрочен проект, който не приключва с тези избори. Независимо от това колко мандата ще имаме в следващия парламент, днес ние се стремим да бъдем достатъчно ясни като управленски виждания, за да гарантираме предвидимост и последователност в действията си. Спазването на тези принципи означава спазване на правила, нещото от което всички имаме нужда. Хората например очакват да им обещаем намаляване на данъците. Ние обаче не го правим. Може да го обещае някой, които няма намерение да управлява или да носи отговорност. Нерегламентираните предизборни харчове от страна на правителството на Борисов, ни задължават да се придържаме към идеята да се върнем към строга финансова дисциплина.

Популизъм ли е анонсираната от вас едногодишна данъчна ваканция за засегнатите сектори – ресторантьорство, хотелиерство, както и за превозвачи?

Категорично не. В такава ситуация трябва да се търси баланс в обществените интереси. Не може един блокиран сектор да бъде товарен с плащания, за които не е изкарал пари. Това трябва да е отношение на една разумна държава, а не раздаване на пари на калпак, ей така за спорта. Предвиждаме и запазване на плоския данък – именно заради доказаната му ефективност към приходната част на бюджета. От друга страна, предлагаме и разширяване на обхвата на патентния данък, което да мотивира и облекчи малкия и среден бизнес.

В Златоград сте познат предимно чрез санирането на сгради – къщи, блокове и обществени сгради. Вместо тях обаче акцентирате върху проекта за топлата вода. Така ли е?

В действителност, от 2015г до 2020, включително, се ангажирах основно с реализирането на програмите за енергийна ефективност. Не мога да не бъда доволен от високите резултати, които постигнахме. Благодарен съм, че ми се даде възможност да работя в санирането. Там оставих и сърцето си. Макар, че един юрист в община очаква да се занимава предимно с договори и административни актове, аз се реализирах и в тази насока. Успехът, който постигнахме никога не е бил само лично мой. Не съм го мислил като политически актив. Именно програмите за саниране ме мотивираха с това да бъда полезен. Включих се в Републиканци за България точно по прагматични причини, в търсене на опции Златоград да бъде вдигнат от резервната скамейка, на която попаднахме след оттеглянето на Цветанов от ГЕРБ. Тъкмо в хода на последната програма за саниране, това си пролича, поне за мен. Но дотук с темата за санирането. Мога да кажа само че ако не ми бъде отнет този ресор, а и ако програмите продължат, съм напълно мотивиран да постигаме целите си там, довършвайки започнатите проекти. Те са нещото, което ми стои на дневен ред в главата. Нямам нищо против постигнатите резултати там да бъдат отнесени към друг. Хората обаче не са забравили, че при тях бяхме кмета, аз и Кънева. Сдружаването им, оформянето на документите им, заявленията им – това се случи от собствениците на обектите и мен. В съботи, недели, празнични дни и в извънработно време – според обстоятелствата. Но типично по нашенски, много други ще си припишат заслуги- майките на успеха са много, така че това е минало. Лично аз съм удовлетворен.

А топлата вода?

Да, ако довършването на проектите за енергийна ефективност на сградите- т.нар. саниране, е дневен ред – текущи задачи, то топлата вода за мен е мегапроекта, който ще промени качествено икономиката и бизнеса в Златоград и част от областта, така че районът ни да не западне безвъзвратно. Не е преувеличено, че това е най-важният ни проект, стратегически, който колкото повече се отлага, става банален за самите златоградчани. А това е нещото, което трябва да ни обедини. Може да ви прозвучи наивно, но докато Цветанов беше в управлението проектът беше активен, според Кристалина Георгиева тогава, това беше проект, подходящ за плана Юнкер. След това обаче, неясно, поне за мен, темата се замрази и държавата абдикира. Ако има причина проектът да не се случва, нека се каже!

За финал на това интервю?

Освен да пожелая здраве на всички нас, призовавам избирателя да гласува. Нека го направи разумно, с убеденост и отговорност към себе си и съвестта си. Без внушения и страх. Уверявам ви, че подкрепата за нас не е подкрепа за едно лице и групата около него. За държава с правила – номер 21 в бюлетината на 04 април.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе