Областният управител на Смолян е сигнализирал, че в някои населени места в областта се оказва огромен натиск върху отделни граждани, които ще гласуват на изборите

 Областният управител на Смолян е сигнализирал, че в някои населени места в областта се оказва огромен натиск върху отделни граждани, които ще гласуват на изборите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи пред журналисти в МС, че областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е съобщил по време на днешното заседание на кабинета, че в някои населени места в областта има оказван огромен натиск върху отделни граждани, които ще гласуват на предстоящите избори. Натискът е оказван по различен начин и по различни причини, допълни министърът. Областният управител на Смолят е съобщил, че натискът върху гражданите се оказва по всякакви линии. Ако някой отиде в горското стопанство да си купи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху хората, което е позорно явление, заяви министърът.

МВР има достатъчно възлова роля за осигуряването на честни избори и най-сложната задача е да се възпрепятства купуването на гласове, заяви министърът. Той допълни, че са идентифицирани множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица, в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършването на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот с такъв, който тяхната воля не диктува, заяви министърът. Министърът каза, че няма да назовава конкретни имена. Винаги съм казвал, че явлението е съществено. Спрямо отделни лица, за които съберем информация и достатъчно данни, ще предприемем необходимите законови действия, каза министърът. Премиерът Стефан Янев съобщи в началото на заседанието на кабинета, че днес на заседанието са поканени областните управители на Смолян и Бургас, за да информират за подготовката за изборите.

Във връзка с покупката на допълнителни машини за гласуване за изборите министърът на вътрешните работи уточни, че става дума за доставка на 1637, като днес правителството е взело решение за това. Респективно средствата ще бъдат преведени на ЦИК, а тя от своя страна ще ги преведе на “Информационно обслужване” и доставчикът трябва да си получи договорената сума, каза министърът. Машините ще се товарят от Холандия и ще бъдат превозени в страната до края на тази седмица или събота – неделя, уточни министърът. Те ще се съхраняват, където са били машините за изборите на 4 април. Обсъжда се възможност по линия на международното сътрудничество да се осигури по-лесно транспортиране до страната на машините, за да може своевременно да се осигури настройката им и те да са готови за ползване в изборния ден.

Вирни се горе