Отново филм с българско участие сред трите финалиста за филмовата награда LUX

Отново филм с българско участие сред трите финалиста за филмовата награда LUX

Знаят се вече трите финалиста за наградата за кино на Европейския парламент LUX за 2017 г., сред които има и копродукция с българско участие. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г. /единадесето издание поред/:

„120 удара в минута“ (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо – Франция

„Sámi Blood“, режисьор Аманда Кърнел – копродукция на Швеция, Дания и Норвегия

„Уестърн“ (Western), режисьор Валеска Гризебах – копродукция на Германия, България и Австрия. Този филм представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.

Антонио Таяни заяви: „Наградата LUX не само доближава киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от все по-нарастващото присъствие на онлайн платформи, които са предмет на ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност.“

От октомври до декември филмите „120 удара в минута“, „Sámi Blood“ и „Уестърн“ ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми.

Именно това прави инициативата на Европейския парламент толкова уникална: чрез създаването на рамка за европейско публично пространство, филмовата награда LUX е инструмент, който показва комплексния характер на европейската идентичност, като представя и интерпретира действителността на европейските успехи и предизвикателства.

Тазгодишните филмови дни LUX отново ще се възползват от сътрудничеството между информационните бюра на Европейския парламент и бюрата на Творческа Европа, програма МЕДИЯ, за да се повиши популярността и да се разшири аудиторията им.

Пресцентър на „Европа Директно“ – Смолян, по материали на ЕП

Вирни се горе