Отменя се отварянето на ГКПП Златоград заради разрастване на Covid-огнището в област Ксанти

Отменя се отварянето на ГКПП Златоград заради разрастване на Covid-огнището в  област Ксанти

Разраства се огнището на коронавирус в област Ксанти. Граничният пункт до Златоград ще остане затворен до премахване на карантината, а гръцките власти препоръчват да се избягва пътуване в района, предаде БНР Кърджали.

Щабът за контрол на разпространението на вируса не може още да посочи време за овладяване на заразата в областта. До 25-ти юни под пълна карантина са няколко села в община Ехинос. За последната седмица там са регистрирани 73 случая на заразени. Починаха 4 души.

В селата с висок процент заразени въведоха пълна забрана за влизане и излизане от района, носенето на маски е задължително, а общински служители снабдяват хората с храна и лекарства.

Кметове и областният управител съобщават, че много от жителите на района отказват да дадат проби.

Предполага се, че причината за разпространение на вируса са религиозните обреди, които се извършвали по домовете без спазване на дистанция.

Властите препоръчват да се избягва движение в близост до огнището на заразата и да се спазват стриктно всички санитарни предписания в област Ксанти.

Отменя се отварянето на граничния пункт до Златоград, което беше обявено за утре, до овладяване на ситуацията и премахване на карантината.

Вирни се горе