Откриха изложба „Силата на изкуството“

Откриха изложба „Силата на изкуството“

На 05.02.2021г. при спазване на всички противоепидемични мерки в изложбената зала на Държавен архив–Смолян беше открита изложба на възпитаници на Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян под надслов : „Силата на изкуството“. Експозицията ще бъде в тази зала до 12 февруари. Изложбата се реализира по Проект „Силата на изкуството“, който е съвместна творческа инициатива на Културна организация „РА АРТ“ и Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян. Осъществява се със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Учениците от Професионална гимназия за приложни изкуства в град Смолян, които участват в проекта „Силата на изкуството“, отдавна са осъзнали пълния смисъл на тази фраза. Тази сила ги е повела към избора на професионално училище като първа крачка към бъдещата им реализация. Като творци те имат изострена чувствителност към проблемите на времето, в което живеят. Като ученици те имат шанса да учат в среда, която им гарантира зачитане на личното мнение, свободата да експериментират с теми и материали, възможността да работят с приятелската подкрепа на своите преподаватели.

Радостина Николова от „РА АРТ“ първа приветства младежите и сподели колко е впечатлена и от творбите им, и от категоричната им гражданска позиция. Тя добави, че изложбата ще е мобилна и ще бъде представена в още 10 населени места в региона. Целта на партньорската арт организация е не само повече млади хора да се докоснат до изкуството на своите връстници, а и посланията от плакатите и картините да достигнат до повече хора.

Преподавателката по Рекламна графика от Гимназията – Виктория Ризова започна своето обръщение с уточнението, че мястото в залата не е достигнало за всички творби и се е наложило да бъде направен труден избор кои точно да бъдат показани. „За мен беше голямо удоволствие да участвам в работния процес с вас, да дискутираме и изясняваме как вашите мисли и идеи да стигнат до хората по най-разбираемия и вълнуващ начин. Вече ме познавате добре и знаете, че не поощрявам всяко графично решение, но съм истински щастлива и удовлетворена, когато откриете верния път. Благодаря ви за това удоволствие!“ – сподели с вълнение младата преподавателка. Тя сподели още за работата по трите основни за проекта теми – „Коронавирусът и светът днес“, „Земята – наш дом“ и „Да разбием стените“ и допълни: „Днес повече от всякога хората се чувстват в капан в поредица от ограничения, които са им наложени, без да осъзнават кога, как и защо. Плакатите подчертават факта, че човешката свобода не е даденост, че за да постигнем свободата трябва да се борим и да разрушаваме стените, които се издигат около нас.“ Виктория Ризова завърши като представи поименно участниците в изложбата: Антон Георгиев и Мариана Солакова от 9 клас; Анна Дерменджиева, Надя Молова, Валерия Георгиева, Илина Колибова и Елена Стефанова от 11 клас; Андрей Андреев, Николай Маргаритов и Никола Коджебашев от 12 клас.

Всички те получиха спонтанните аплодисменти на своята публика от приятели и почитатели. Преди да обяви изложбата за открита Радостина Николова отново поздрави творците и ги призова да поддържат страстта си към изкуството. Тя си пожела такива съвместни събития да станат традиция.

Вирни се горе