Отбелязваме Световните дни за профилактика на йоддефицитните заболявания и борбата с остеопорозата

Отбелязваме Световните дни за профилактика на йоддефицитните заболявания и борбата с остеопорозата

Всяка година на 20 октомври светът чества Денят за профилактика на йоддефицитните заболявания. Над милиард и половина души от населението на планетата ни са засегнати от този глобален проблем. Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението.

Йодът е микроелемент с жизнено важно значение за човешкия организъм. Той е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, регулиращи обмяната на веществата и функциите на всички органи. Особено необходим е за растежа и развитието на децата с чувствително въздействие върху централната им нервна система. Йодния дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи популации от населението, главно в икономически изостаналите райони. България е част от балканския йоддефицитен район заради бедните на йод въздух, вода и почви в планинските и полупланински райони, които представляват половината от географската ни територията. Поради този факт населението обитаващо тези територии е застрашено от развитието на заболявания като ендемична гуша, хипотиреоидоза (намалена функция на щитовидната жлеза), изоставане в нервно-психическото развитие и полово съзряване, разстройства в репродукцията, двигателни, говорни или слухови дефекти. От 1994 г. йодната профилактика е задължителна за населението в цялата страната. За целта се използва предлаганата в търговската мрежа трапезна сол, йодирана с калиев йодат, който е стабилен и не се разлага от слънчевата светлина. Йодирането на солта е в количество 28-55 мг. калиев йодат на кг сол, което е достатъчно и гарантира необходимия дневен прием на йод за компенсиране на йодният дефицит. Физиологичният необходим дневен прием на готварска сол е 5 гр. (1 чаена лъжица). По-голямото количество е вредно за здравето, особено за възрастни и хронично болни със заболявания на сърдечно-съдовата система. В България се провежда лабораторен мониторинг на солта за хранителни цели, за съдържание на калиев йодат. Важно е да знаем, че ежедневната употреба на йодирана сол в нормални количества може да ни предпази от заболявания свързани с недостига на йод в организма, но трябва да се спазват някои правила, като:

съхранение в сухи и добре затворени съдове;

осоляване на ястията след края на термичната им обработка, тъй като високата температура води до разпадане на ценния за организма ни микроелемент. За повече информация:

https://ncpha.government.bg/bg/public-health-publications-menu/salt-benefits-a nd- harms-bg

На 20 октомври отбелязваме и Световния ден без остеопороза – болестта, засягаща всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст, при която плътността и качеството на костта се влошават. Това от своя страна води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Въпреки множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са физическата активност, балансирано хранене с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. Навременните действия за защита здравето на костите и мускулите могат да доведат до по-добро качество на живот и независимост от грижите на други в по-късни години.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ-СМОЛЯН

Вирни се горе