Защо е хубаво да си на работа в Германия

Защо е хубаво да си на работа в Германия

Може да се каже, че германският трудов пазар издържа без сътресения най-тежката следвоенна рецесия. Не само че безработицата не е особено висока, но и тези, които имат работа, се радват на значителни облаги.

Това коментира радио “Дойче веле”.

Глобалната криза не промени почти нищо в тази тенденция. Миналата година без работа са били 3,4 милиона души. Квотата на безработицата се е повишила на 8,2 процента, което е само с 0,8 процента над 2008. За същия период производството в Германия се е свило с 5 процента.

Платеният отпуск е 6 седмици в годината

Пазарът на труда устоя на кризата само благодарение на въведеното съкратено работно време; в момента около един милион души се възползват от тази възможност. Друга причина за стабилното развитие на трудовия пазар е обстоятелството, че в Германия не е никак лесно да уволниш някого. Това е възможно само при две условия – напомня експертът Вернер Айххорст от Института за бъдещето на труда: “На първо място, ако се стигне до преустройство или закриване на съответното предприятие. Или разбира се при някакво тежко нарушение от страна на даден служител.”

Освен високите бариери пред произволните уволнения, германският трудещ се е облагодетелстван и в още едно отношение: всеки работодател участва наполовина в социалните разходи за пенсионното, трудовото и здравното осигуряване. Трудещият се има право на платен отпуск, по правило шест седмици на година. Средното седмично работно време възлиза на 38,5 часа.

6 от 10 са на пълен работен ден

През 2007 работниците и служителите в производствения бранш и сектора на услугите са получавали средна брутна заплата от 41 000 евро годишно. В това изгодно положение се намират онези, които работят на пълен работен ден; в Германия това са 6 от 10 трудещи се. От друга страна наетите на непълен работен ден са първите, които биват уволнявани, когато се стигне до криза.

Броят на заетите в индустрията продължава да намалява: през 2008 заетите в обработващата индустрия са били само 22 процента. Същевременно расте значението на сектора на услугите, където през миналата година са били заети почти три четвърти от всички работници и служители в Германия. Разширяването на този сектор е още една причина за устойчивостта на германския пазар на труда.

Вирни се горе