Защитата от слънцето ”изтънява”

Защитата от слънцето ”изтънява”

През последните месеци най-външният слой на земната атмосфера – термосферата, е изтънял рекордно. Това е най-високият слой на нашата атмосфера: този, в който летят по-голямата част от космическите станции и изкуствените спътници и възникват полярните сияния. Той е силно разреден и започва приблизително от височина 60 км, продължавайки до около 600 км, отбелязват учени, цитирани от ИТТАР-ТАС.

Подобно събитие не е нещо изключително, но мащабът и големината му е уникален за последия половин век, т.е. периодът, в който техниката на Човечеството позволява да се извършват такива наблюдения. Въпреки че газовете в този слой са много разредени, той е много важен за живота на Земята, тъй като спира твърдото ултравиолетово лъчение на слънцето, което би било пагубно за живите организми на повърхността на планетата ни.

Термосферата се намира в много тясно взаимодействие с магнитното поле на Слънцето и промените в активността му. Първата половина на настоящата година е най-топлата от началото на инструменталните наблюдения на планетата ни и 2010 година има сериозен шанс да се превърне в най-горещата в историята, отнемайки палмата на първенството на 1998, 2005 и 2007. Средната глобална температура за първите 6 месеца на годината превишава тази на досегашната рекордьорка -1998, с няколко десети от градуса, което за мащабите на цялата планета е сериозно отклонение от нормата.

Вирни се горе