Закон за еврофондовете ще има през 2012

Закон за еврофондовете ще има през 2012

Проектът за закон за европейските фондове ще влезе в Народното събрание в началото за следващата година, заяви в Плевен министър Томислав Дончев, съобщава БТА.

Идеята е взаимствана от най-успешните държави в усвояването на еврофонодвете – балтийските републики. Той ще направи правилата, изискванията и процесите много по-ясни, категоричен бе министър Дончев, предава плевенското издание Посредник. Вече има сформиран екип, който ще се заеме с изготвянето му, договорена е и безплатна помощ от страна на едни от най-добрите европейски консултанти.

Според министър Дончев, цитиран от Дарик, ползването на тези консултанти е един вид гаранция, че ще бъде изработено нещо, което ще бъде валидно и ще работи в следващите 7-8 години. За сега усилията на екипа му са насочени към увеличаване на обема на плащанията по оперативните програми, който е около 13% или 2,1 млрд. лв. Целта ни е до края на годината този процент да нарасне до 20%, а 2012 година да приключим с минимум 35-40% плащания, подчерта Томислав Дончев. Според него това ще бъде улеснено от приемането на Закона за еврофондовете.

„Той ще регулира нещата в детайли по отношение на следващия програмен период, но и до края на този, ще направи правилата, изискванията, процесите много по-стабилни и ясни. Законът е една гаранция, че нещата ще бъдат стабилни и няма да се поддават на внезапни и спонтанни хрумвания", посочи още той.

По думите на ресорния министър, с този закон ще бъде уредена и новата система за разпределение на средствата, която ще бъде валидна за следващия програмен период. В нея има изключително сериозна реформа като на национално ниво ще има централизация, намаляване на броя на оперативните програми и на управляващите органи. Промени ще се осъществят и на регионално ниво и във всеки район за планиране ще има по едно междинно звено, което да опосредства всички връзки с бенефициентите, категоричен беше министърът. Той поясни, че това звено ще им дава информация, ще им помага, приема и оценява проекти, ще сключва договори и контролира изпълнението им.

Вирни се горе