Загина полският президент Качински

Загина полският президент Качински

Самолетът на полския президентЛех Качински се е разбил в Русия, съобщава Евронюз.

132 души са пътували на борда – всички са загинали. Държавният глава е сред жертвите. Той е пътувал заедно със съпругата си Мария Качинска.

Машината ТУ-154 е катастрофирала по време на кацане на военното летище в Смоленск в западна Русия. Най-вероятно самолетът е попаднал на заледяване на пистата, съобщава Газета Виборча. Имало е и гъста мъгла.

Качински и делегацията му са пътували за отбелязването на 70 години от трагедията в Катин.

Сред официалните лица са били министърът на отбраната Йежи Смаджински, председателят на Института за история Януш Куртика, високопоставени военни и представители на полската католическа църква, шефът на Полската народна банка и депутати.

Към мястото на трагедията е излетял руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу. Президентът Медведев е съставил спецкомисия, оглавявана от премиера Путин, за разследване на инцидента.

Половин век Съветският съюз винеше за престъплението нацистките войски, които разкриха масовите гробове през 1943 година.

Едва през 1990 година Михаил Горбачов призна, че НКВД, предшественикът на КГБ, е отговорен за убийствата, извършени по заповед на Сталин през април 1940.

Въпреки това отказът на Русия да обяви Катин за военно престъпление продължава да гневи Полша, а съветските документи за клането остават засекретени.

Сегашната визита на Качински бе предшествана от скандали. Полският президент е известен със своята непримирима позиция по отношение на Русия и за всичките години на този пост е направил само едно посещение. Визитата дори не може да се определи като официална, тъй като Качински посети гробището в Катин, без да стигне до Москва и без да проведе срещи с държавните ръководители.

Вирни се горе