Задава се ураган от затваряне на предприятия в Гърция

  Задава се ураган от затваряне на предприятия в Гърция

Потребителската кошница на гърците става все по-скъпа, доходите намаляват, а цените на стоките са сред най-високите в Европа, сочат данни от изследване на министерството на икономиката, пише днес в гръцката преса.

Гърция изостава и по конкурентност, като ситуацията в страната се оценява като отчайваща.

Положението в страната било драматично и по отношение на пазара, където хиляди търговски и промишлени предприятия, и по-специално девет от десет от тях не се кредитират от банките заради рецесията, която пресушила всички източници на финансиране.

Друго изследване показва, че търговци и индустриалци все повече обикалят банките, за да търсят пари, тъй като не са в състояние да покрият растящите си разходи.

Пазарът се задушава, малкият и среден бизнес е изправен пред сериозно изпитание, а банките не могат да предоставят свежи пари, пише още във вестниците. Освен това се задавал се ураган от затваряне на предприятия.

Данни на централната банка в страната, показват и че туризмът, смятан за тежката индустрия на Гърция, също е на път да се срине, тъй като за последните три години приходите от него са паднали с 11.9% до 2.7 млрд. евро в сравнение с 3.1 млрд. евро година по-рано. Очаква се заради кризата този спад да продължи.

На ръба на пропастта се намирали и 30 осигурителни каси.

Властите в Гърция са се натъкнали на хиляди случаи на неплатени данъци и започват да проверяват доходи и имоти на адвокати, лекари и инженери.

Под лупа ще бъдат поставени и картелните сдружения, тъй като на пазара цари хаос от непрекъснатия скок на цените на храните и най-вече на хляба и хлебните изделия, заради сътресения на международните пазари.

Обмисля се поправка в закона, за да може експресно да бъдат съдени длъжниците към държавата.

Очаква се през есента безработицата в Гърция ще достигне 16% и 180 хиляди души да останат без работа.

Вирни се горе