Япония повиши на 7-ма степен опасността от ”Фукушима”

Япония повиши на 7-ма степен опасността от ”Фукушима”

Обемът на изхвърлената радиация от японската АЕЦ Фукушима 1 може да превиши изхвърлената от Чернобилската АЕЦ през 1986 г. Това заяви днес представител на компанията оператор ТЕПКО, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС, на които се позова БТА. “Изтичането на радиация не е спряло напълно. Нашата тревога е, че тя може да превиши Чернобилската”, каза представителят на ТЕПКО пред журналисти тази сутрин.

Япония днес повиши степента на ядрената катастрофа в АЕЦ “Фукушима” на максималната седма степен по Международната скала за ядрените събития (МСЯС). Досега кризата в централата бе оценена на пета степен по седемстепенната скала. “Това е предварителна оценка, която подлежи на потвърждаване от Международната агенция за атомна енергия”, каза служител в японската агенция за ядрена и индустриална сигурност. Седма степен по досегашни оценки имаше само катастрофата в Чернобил.

Международната седемстепенна скала се използва за оценяване на степента на повреди в ядрени обекти. Степен нула обозначава липса на отклонения, а най-високата седма степен – голяма катастрофа, като тази в Чернобил, посочва АФП, цитирана от БТА. Повишаването на нивото на ядрената криза в АЕЦ “Фукушима” до седма степен означава, че е имало значително изхвърляне на радиоактивни материали с големи въздействия върху здравето и околната среда, добавя АФ

Вирни се горе