Всички шофьори в ЕС може да плащат еднакви глоби

Всички шофьори в ЕС може да плащат еднакви глоби

В Европа да се глобява по общи правила всеки шофьор, независимо в коя държава в съюза е извършил нарушението. Мярката е поискана от шефове на службите за контрол на пътния трафик от страните-членки на ЕС, съобщава в. “24 часа”. Още обаче не е ясно дали това ще бъде възможно и тарифата на коя държава ще бъде взета за основа, тъй като те са много различни. В България, например, ако караш с 50 км/ч над разрешената скорост, плащаш 250 лв., но във Франция вземат 1500 евро. Много високи са и глобите в Италия – до 2000 евро при превишена скорост с 40 км, докато у нас КАТ санкционира със 150 лв.

Идеята за еднаквите глоби се мотивира с целта до 2020 г. да се намалят 2 пъти смъртните случаи по пътищата в ЕС. Мярката ще спаси най-малко 400 човешки живота всяка година, показват изчисленията на европейската организация на пътните полицаи (ТИСПОЛ).

По данните на ЕС чуждите шофьори правят около 5% от трафика в съюза, а извършват 15% от пътните нарушения. Практиката показва, че в чужбина водачите често се разминават с глоба, дори да бъдат глобени, защото напускат страната. Най-честите провинения са каране с превишена скорост след употреба на алкохол или на наркотици, както и непоставяне на предпазните колани. За такива случаи процедурата по налагане на санкции и глобите са различни.

Само преди няколко дни шефът на НАП Красимир Стефанов предложи нова мярка за събиране на невзетите глоби у нас – хората, които не са си платили актовете, да се простят с част от заплатата си. Данъчните подготвят писма до работодателите на длъжниците, с които ги приканват да преведат на агенцията дължимата сума от трудовите им възнаграждения.

В същото време има предложение шофьорите, които навреме покрият задълженията си към КАТ, да плащат между 30% и 50% по-ниски глоби.

Вирни се горе