Установен е атентаторът в Минск

Установен е атентаторът в Минск

Следствието в Беларус е установило възможния извършител на взрива в метрото в Минск вчера вечерта, пише РИА Новости.

В съобщение на Комитета за държавна сигурност на Беларус се казва „Към 01.00 часа в резултат на оперативно-следствени действия са получени данни по отношение на вероятния извършител на взрива. Провежда се операция по неговото издирване.

Във връзка с трагедията, която се разигра на 11 април в пиков час в Минското метро, беларуските власти са обявили 13 април за ден на траур.

Междувременно от Комитета за държавна сигурност съобщиха, че броят на жертвите на взрива е достигнал 12. До момента шестима от тях са разпознати. На 149 души е била оказана медицинска помощ. 22 се намират в тежко състояние, а 30 са с наранявания от средна степен.

Припомняме, че на 11 април, към 18 часа, в метростанцията в беларуската столица избухна взрив.

Взривът е станал на станция „Октябрская", разположена в центъра на града, на метри от сградата, в която се помещават администрацията и кабинета на президента Александър Лукашенко. Първоначално бе съобщено, че има опасност станцията да се срути, но в последствие стана ясно, че няма опасност това да се случи.

Информационните агенции в Беларус и Русия се позоваваха дълго време на очевидци и на кореспондентите си. Полицията конфискува фотоапаратите и мобилните телефони на хората в близост до пострадалата метростанция.

Скоро след инцидента президентът Лукашенко не изключи това да е терористичен акт дело на чужденци. Той съобщи също, че са загинали 11 души и са ранени 146.

Вирни се горе