Церемония по откриването на Зимните олимпийски игри

Церемония по откриването на Зимните олимпийски игри

Провеждат се 21-ви Зимни олимпийски игри,които се откриват днес и ще продължат до 28 февруари. Церемониите по откриването и закриването ще се състоят в “Place Stadium” – огромен покрит стадион, построен през 1983 г. В игрите ще вземат участие повече от 5000 спортисти от над 80 страни, а около 10 000 представители на медиите ще предават информация за игрите в цял свят.

Това ще бъде втората зимна олимпиада, която организира Канада, след Калгари през 1988 година. Ванкувър е избран за домакин на игрите на 2 юли 2003 г. в спор с градовете – Залцбург (Австрия) и Пьонгчанг (Република Корея). Медалите от Ванкувър няма да бъдат с обичайната кръгла форма, а ще са нагънати като вълна. Всеки отделен медал ще изглежда по различен начин. Едно нещо ще бъде общо – на всички тях ще бъдат изобразени орка и гарван. Уникатите тежат между 500 и 576 грама. Оформлението на отличията е дело на канадския индустриален дизайнер Омер Арбел и на художничката Корин Хънт.

Българската олимпийска делегация за зимни олимпийски игри във Ванкувър, Канада, бе утвърдена на извънредното общо събрание на Българския олимпийски комитет (БОК) на 27 януари 2010 г. Модна къща “Агресия” ще облича олимпийците ни. Спортната им екипировка ще бъде осигурена от “Цинер” (Германия).

Вирни се горе