”Тайм”: Кадафи заповядал да взривяват нефтопроводи

”Тайм”: Кадафи заповядал да взривяват нефтопроводи

Лидерът на Либия Муамар Кадафи е заповядал на своите служби за сигурност да извършат саботажи на петролни съоръжения в страната, пише американското списание “Тайм”, като се позовава на източник, близък до либийското правителство. Коментаторът на списанието Робърт Баер твърди, че саботажите ще започнат с взривяване на петролопроводи до Средиземно море, предаде БТА. Същевременно той добавя, че същият източник му е казал преди две седмици, че размириците в съседните страни няма да се пренесат в Либия. Това означава, че неназованият източник може да греши и този път, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият либийски министър на националната сигурност Абдел Фатах Юнис ал Обейди междувременно обвини Муамар Кадафи, че се е опитал да го убие, като хвърли вината за това на демонстрантите. Обейди, който вчера обяви, че напуска правителството и преминава на страната на “революцията от 17 февруари”, отправи това обвинение в интервю за “Ал Джазира”, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

В интервюто Обейди разказва, че, когато стоял близо до своя офис и наоколо имало огромна тълпа хора, просвистял куршум, който одраскал бузата му и попаднал в неговата сестра зад него. По думите на ексминистъра сестра му е в тежко състояние в болница. “Уверен съм, че Кадафи е заповядал да бъда убит, като после това бъде представено за дело на демонстрантите”, заяви бившият вече министър. Той каза още, че две седмици преди началото на въстанието в Триполи е убеждавал либийския лидер да направи реформи, но той не го послушал. “Умолявах Кадафи да не използва авиация за потушаване на въстанието. На своите хора в Бенгази заповядах да не стрелят по мирни граждани”, декларира Обейди. Той добави, че не е “двуличен човек” и е работил за Кадафи 42 години, но е бил шокиран от вчерашното изявление на либийския ръководител. В обръщение, излъчвано по телевизията, Кадафи заяви, че няма да подаде оставка, нито ще напусне Либия и че ще умре в страната “като мъченик”.

Вирни се горе