Световен ден за борба срещу диабета

Световен ден за борба срещу диабета

Днес е Световния ден за борба срещу диабета.Той се отбелязва от 1991 г. с решение на 44-ата сесия на Световното събрание по здравеопазването в Женева, Швейцария (9 май 1991). Инициативата е на Международната федерация за борба с диабета (IDF) с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).

Годишнина от рождението на сър Фредерик Грант Бантинг (1891 – 1941 г.), канадски хирург и физиолог, открил инсулина (27 юли 1921), носител на Нобелова награда за медицина за 1923 г.

През 2010 г. почти 10 % от българите са с диабет, както и една пета от населението са с хронично заболяване. Както по цял свят, така и у нас има тенденция за увеличаване на заболелите. Колкото по-рано се открие диабетът, толкова по-ефективен е контролът му.

Усложненията водят до сърдечно-съдови, мозъчни и очни заболявания. Поддържането на теглото в нормата, здравословното хранене и движението са добра профилактика.

Важно е да се насърчат правителствата да въведат и укрепят стратегии за превенция и контрол на болестта и усложненията от нея, да се информира обществото за признаците на диабета, да се предприемат действия за ранна диагностика.

Рисковите фактори са първостепенни родственици с диабет, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене, тютюнопушене, стрес и нездравословни храни.

Вирни се горе