Русия и САЩ генерират най-много спам

Русия и САЩ генерират най-много спам

Русия и САЩ остават основните страни, пускащи нежелани съобщения (спам), с 11% и 10%, следвани от Бразилия с 8% участие.

Това се посочва в доклад на руската антивирусна компания “Касперски Лаб” (Kaspersky Lab).

Напоследък беше регистриран ръст на спама от Индия, която сега генерира 7% от спама в света, Полша – 4%, Тайланд – 3 % и Румъния, която изпреварва Испания, Италия, Германия и Украйна в класацията на първите десет страни.

Румъния навлезе в първата половина на годината сред десетте страни, които пускат нежелани електронни съобщения, с 3% участие, изпреварвайки Испания, Италия, Германия и Украйна.

Според Костин Раю, експерт в “Касперски Лаб”, страните, които са магнит за кибернетични престъпления, вече не са западните държави, а по-скоро тези на изток.

Хората, които изпращат съобщения тип спам, се възползват от дупките в системите за сигурност, използвани в тези страни.

Друга причина за уязвимостта на потребителите в Източна Европа и Латинска Америка е високото ниво на използване на пиратски програми.

"Азия, Латинска Америка, както и страните от Източна Европа, изключвайки Русия, стават все по-интересни за спамерите, тъй като потребителите там нямат добре защитени системи.

Това зависи най-вече от използвания пиратски софтуер и от образованието: една пиратска система никога не може да бъде сигурна, докато не бъде актуализирана с последните ъпдейти", заяви Раю.

Докладът на “Касперски” сочи, че почти 90% от имейлите, изпратени през първото полугодие, са били спам.

По-малко от 0,5% от всички изпратени съобщения в световната мрежа имат прикрепени към себе си опасни програми и вируси.

Вирни се горе