Рекордни горещини обхванаха Европа

Рекордни горещини обхванаха Европа

Службата за гражданска защита в Италия обяви най-висока степен на опасност от горещините. В Русия бе подобрен 70-годишен температурен рекорд. Най-голяма е опасността от жегите в 18 италиански града, между които Рим и Милано. От Венеция и Генуа на Север до Неапол на Юг през последните дни бяха отчетени температури над 40 градуса, като се очаква допълнително затопляне през почивните дни.

Метеоролозите прогнозират температурата в Рим утре да достигне 43 градуса, посочва БНР. Министерството на здравеопазването в страната откри специална гореща линия, на която гражданите могат да потърсят помощ при проблеми в резултат на горещините. Днес потреблението на електроенергия е близо до историческия рекорд през лятото, тъй като повечето италианци търсят спасение от жегите в дома си с включена климатична инсталация.

В Москва днес бе подобрен рекорд от преди повече от 70 години, предаде агенция Интерфакс, цитирана от БТА. В базовата метеорологична станция на руската столица в 15 ч. местно време бе измерена температура от 33 градуса. Това е нов рекорд за 16 юли. Предишният за този ден – 32,8 градуса, датира още от 1938 г. Това е третият температурен рекорд, поставен от началото на лятото в руската столица. Най-високата температура, измервана някога там, е 36,5 градуса през през 1936 г.

Заради големите горещини сезонът на горските пожари в Европа вече започна. Противопожарните служби в Русия обявиха бедствено положение в 16 области. Заради високите температури, под тревога са още Гърция, Полша, Унгария и Италия.

У нас синоптиците предвиждат горещо и сухо време, подходящо за плаж, до средата на другата седмица.

Вирни се горе