Петък 13 - суеверие или просто лош късмет

Петък 13 - суеверие или просто лош късмет

Поверието, че петък, 13-ти, носи нещастие е старо, а филмите с това название само подсилват ефекта му в една значителна част от хората.

Това е най-силно разпространеното суеверие сред човечеството, но учените не могат да установят откога и откъде точно тръгва то. Но те приемат, че е получено в резултат на наслагване на два символа, предполагащи нещастие – петък и 13.

Страхът от петък, 13-ти, е толкова силен у някои хора, че психиатрите го смятат за болестно състояние. Те са му дали сложното име параскавадекатриофобия. Оценките на д-р Доналд Доси – психотерапевт, който основава Института по фобиите в Лос Анджелис, показват, че между 17 и 21 милиона американци показват симптоми на тази фобия, като се започне от нервен смях и се стигне то завиване през глава в леглото.

Бизнесът в САЩ губи около 750 милиона долара на петък, 13-ти, заради отказа на хората да пътуват тогава, сочат оценките на д-р Доси. Поверието е толкова силно, че дори военноморските сили на САЩ не пускат на вода кораби в петък, 13-ти.

Има и фобия към числото 13, която се нарича трискаидекафобия. В почти всеки небостъргач в САЩ след 12-ия етаж следва направо 14-и, в повечето хотели, болници или сгради липсват стаи с номер 13. Освен това 13-то място няма в много самолети, стадиони или зали. Според едно проучване на “USA Today” двама от петима американци смятат, че произведените в петък коли дават повече дефекти, а да не говорим за произведените в петък, 13-ти.

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на “лукавия” именно в петък, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък.

Твърди се, че избиването на младенците от цар Ирод също е започнало в петък, и, разбира се, в петък е разпнат Иисус Христос. Освен това петък дълго време е бил 6-ият ден от седмицата, а числото 6 е свързано с дявола (666 – числото на звяра).

Още повече и дори по-силни са суеверията с числото 13.

Факт е обаче, че древните цивилизации не са били единодушни в страха от числото 13. Според китайците то носи щастие, същото са смятали и древните египтяни. За тях животът бил стремеж към духовно възнесение, протичащ на етапи – 12 в този живот и 13 – отвъд, в задгробния живот.

Така числото 13 символизирало смъртта – но не като прах и гниене, а като божествена и желана трансформация. След изчезването на египетската цивилизация други култури изкривили значението на числото и го свързвали само със смъртта, а не с почитта към вечния задгробен живот.

Други твърдят, че 13 е било преднамерено “оклеветено” от създателите на патриархалните религии при зараждането на западната цивилизация, тъй като символизира женското начало. То се свързвало с праисторически богини, защото отговаряло на броя лунни цикли в годината (13 х 28 = 364). В пещерата Ласко във Франция фреска отпреди 27 000 години показва богинята на земята Лосел, държаща рог с 13 дупки. Освен това думата “фрайди” (петък на английски) произлиза от нордическите богини Фрига или Фрея, символи на плодородието и сексуалността, респективно на женското начало. И тъй като всяко ново нещо отрича старото и го заклеймява, с възхода на патриархалната цивилизация слънчевият календар измества лунния и новото щастливо число е 12. Съответно старото 13 е обявено за прокълнато, а петък като символ на женското става лош ден.

От друга страна, едно от най-ранните табута, свързани с числого 13, очевидно произлиза от индуисите на изток. Те смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място например за вечеря.

Интересно е, че същото суеверие се приписва на викингите, като причината е следният мит. На угощение във Валхала били поканени 12 богове, но злият Локи – богът на пакостите, не бил в списъка. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След интрига, разпалена от Локи, се стигнало до убийството на Балдер – любимецът на боговете. Заради това викингите смятали, че събирането на 13 души на угощение не е на добро.

Същото нещо потвърждава и Библията. На историческата Тайна вечеря късно в четвъртък се събрали Иисус Христос и 12-те апостоли – общо 13. Предателят Юда напуска преди полунощ, но според тогавашните норми на обществен живот това става в общото време на Мрака, между деня четвъртък и петък.

В резултат Иисус понася своята Голгота в петък – деня на неговото разпятие. Това можеше да бъде единствената смислена връзка между числото 13 и деня петък, ако не беше още един факт, свързан с погром на петък, 13-ти.

Става дума за 13 октомври 1307 г., който се пада петък. Тогава по нареждане на френския крал Филип Хубави започва разгрома на влиятелния и богат Орден на тамплиерите, а това е оставило голяма следа в съзнанието на Запада.

Въпреки предразсъдъците към числото 13, в САЩ някои факти говорят, че то не е толкова нещастно за страната. Интересно е, че Щатите са основани от 13 въстанали срещу крал Джордж III колонии, в резултат на което подписите под Декларацията за независимост са 13. Затова и ивиците на американското знаме са 13, а орелът на герба е с 13 пера на всяко от крилата си.

Освен това на банкнотата от 1 долар се виждат 13 стъпала на пирамидата, 13 букви на латински отгоре й, 13 са буквите в надписа E Pliribus Unum, има 13 звезди над орела, орелът държи в единия си крак маслинена клонка с 13 листа и 13 плода, а в другия – 13 стрели. С 13-ата подправка на конституцията на САЩ са освободени робите. Името на президента Айзенхауер има 13 букви, а той е бил почетен член на мисурския “Щастливия Клуб 13”.

Всъщност нито Библията, нито Талмудът или Коранът не нарочват числото 13 като фатално. В юдаизма то дори има щастливо, свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13. И други древни народи са смятали 13 за магическо и космическо число. Ацтеките вярвали, че 13 е числото на боговете и затова изграждали по 13 стъпала към върха на пирамидата, на която е горял Свещеният огън.

Техните южни съседи, маите, тачели 13-те богове на горния свят като едно колективно божество. Индийците в храмовете си почитат 13 Буди. За японците числото 13 също е щастливо, както и за китайците. В Кабала и в картите “Таро” числото 13 наистина символизира смърт, но и началото на ново раждане.

За гърците вторник 13 е фатален. Те го свързват с факта, че 29 май 1453г., когато пада Константинопол е бил вторник.

Вирни се горе