Отбелязваме световния ден за борба с наркоманиите

Отбелязваме световния ден за борба с наркоманиите

26 юни е датата, на която всяка година светът отбелязва международния ден срещу разпространението и употребата на наркотици. Тя е обявена за такава от Общото събрание на ООН през 1987 и служи, за да ни напомня за целта, която страните-членки са си поставили тогава – да работят за създаването на общество, свободно от употребата на наркотични вещества. Всяка година Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) формулира определена тема-акцент за 26-ти юни и стартира кампания, за да насочи общественото съзнание към глобалния проблем за незаконните психоактивни вещества. Вредата за здравето е една от непроменящите се теми през всичките досегашни кампании. За 2010 години тя е водеща и призовава: „ИЗБЕРИ ЗДРАВЕТО, не наркотиците” (“THINK HEALTH not drugs”).

Чрез отбелязването на Световния ден за борба с наркотиците 2010 под това мото ООН, както и всички национални здравни власти в световен мащаб целят да фокусира вниманието ни върху изключителното предизвикателство, което дрогата поставя пред младите хора и обществото като цяло. Психоактивните вещества имат силата едновременно да подобряват и да увреждат здравето в зависимост от вида на веществото, приетото количество и целта на употребата му. Например, морфинът (субстанция, извличана от опиевия мак) се прилага в медицината като средство за облекчаване на болката. От друга страна, хероинът, които се синтезира на основата на морфина, е наркотик (т.е. незаконно за употреба, производство и продажба психоактивно вещество). Този пример е много показателен за нуждата от контрол върху психоактивните вещества и най-вече тези, които се произвеждат и разпространяват извън закона. Хората в тинейджърска и млада възраст са особено уязвими към употребата на наркотици. Изследвания показват, че дрогата присъства близо 2 пъти по-често в тяхното ежедневие, отколкото в живота на общото население. Фактори за това могат да бъдат следните:

Наличието на силен натиск от страна на връстници и приятели да се експериментира с дрога (най-често марихуана, но и със законните дроги никотин и алкохол)

Обстоятелството че, в юношеска възраст човек все още е в процес на изграждане на положителен и стабилен образ за собствената си личност. То често се съпровожда от липса на самочувствие и преживяване на несигурност в оценката на другите. А това е предпоставка за поддаване на натиска на групата.

Недостатъчната или неадекватна информация сред болшинството млади хора за здравните рисковете, свързани с използването на наркотични вещества

Наркотиците имат директен и бърз ефект върху психиката и тялото, като могат да предизвиква някои търсени, по-малко или повече приятни усещания и преживявания, които не траят дълго. Последиците от системната им употреба, обаче, винаги са продължителни, негативни и сериозно застрашаващи физическото, психическото и емоционалното развитие на подрастващите. Затова посланието на Световния ден за борба с наркотиците 2010 към младите хора е да изберат страната на здравето и щастието като контрапункт на наркотиците, мимолетното удоволствие и най-вече сигурните щетите, които те носят.

Вирни се горе