Осем години след трагедията "11 септември"

Осем години след трагедията "11 септември"

Днес се навършват осем години от терористичните атаки над кулите-близнаци в Ню Йорк, които отнеха живота на хиляди хора.

На 11 септември 2001 г. ислямски терористи отвлякоха 4 пътнически самолета.

Два от тях бяха взривени в двете “кули-близнаци” на Световния търговски център в Ню Йорк в рамките на 18 минути. Сградите се срутиха до основи, като нанесоха щети и на намиращите се в близост до тях постройки.

Терористите разбиха третия самолет в Пентагона.Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания.

В навечерието на осмата годишнина от извършването на атентатите, които сложиха началото на т. нар. война срещу тероризма, довела до свалянето от власт на талибаните в Афганистан и иракския диктатор Саддам Хюсеин, бе разпространен нов драматичен запис, показващ секундите на втория самолетен сблъсък в кулите на Световния търговски център,

Новите кадри са част от колекцията на Националния мемориали музей 11 септември, която се състои от образци на гражданската журналистика от събовния ден.

Междувременно стана ясно, че САЩ и Китай ще проведат двустранни разговори, посветени на борбата с тероризма, наред с диалога на дипломатически и икономически теми.

Това е първата подобна официална дискусия между двете страни по тези въпрос.

Вирни се горе