Осама бин Ладен е убит

Осама бин Ладен е убит

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че терорист номер едно Осама бин Ладен е бил убит при ръководена от американски специални сили операция, предадоха световните агенции.

ДНК анализи са потвърдили, че убитият е именно лидерът на “Ал Кайда”, съобщи телевизия Си Ен Ен, която цитира множество източници.

Още преди Обама да обяви новината, след първите собщения на медиите

хиляди хора се събраха пред Белия дом където ликуват, развяват американски знамена и пеят националния химн.

Курсът на американския долар спрямо еврото и йената незабавно се повиши.

Бин Ладен беше издирван от 2001 г. За убийството му разпореди лично тогавашният президент Джордж Буш-младши. Бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отнели живота на 3000 души.

“Справедливостта възтържествува”, каза Обама. Той поясни, че американските сили са ръководили операцията. Нито един американец не е бил убит. Силите са се постарали да избегнат и цивилните жертви.

“САЩ извършиха операция, при която беше убит Осама бин Ладен, лидерът на “Ал Кайда”, терористът, който е отговорен за убийството на хиляди жени, мъже и деца”, каза Обама.

Президентът на САЩ поясни, че тялото на терорист номер едно е в американски ръце. Но предупреди, че

“Ал Кайда” ще продължи да атакува САЩ.

Обама поясни, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до Осама бин Ладен и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите. Той приветства сътрудничеството на Пакистан.

Обама уточни, че Бин Ладен е бил убит в неделя в Пакистан от малък отряд командоси, че той лично е дал разрешението за тази операция още миналата седмица, а решението е било взето на базата на разузнавателни данни, получени още през август миналата година.

Терористът е бил убит при специална операция в северозападния пакистански град Аботабад, съобщи президентът на САЩ.

Високопоставен представител на правителството на САЩ съобщи, че освен него, при операцията са били убити още трима души. Сред тях е един от синовете на Бин Ладен, посочи той.

Високопоставени служители на пакистанското разузнаване посочиха, че терорист номер едно е бил убит късно снощи при съвместна американско-пакистанска операция.

Фактът, че

Бин Ладен е живеел в сравнително луксозна къща близо до столицата Исламабад,

може да постави пакистанските власти в ситуация да отговарят на неудобни въпроси, отбелязва Ройтерс.

Местен анализатор в областта на отбраната – генералът от запаса Талат Масуд, обаче изрази увереност, че фактът, че лидерът на “Ал Кайда” е бил убит с участието на пакистанските сили за сигурност ще ограничи вредите за имиджа на страната.

Президентът Обама обеща, че САЩ ще продължат неуморно да бранят американските граждани и техните съюзници. Той подчерта обаче, че тази война не е война срещу исляма.

Същевременно телевизия Си Ен Ен съобщи, че мерките за сигурност около американски дипломатически обекти в чужбина са били затегнати.

Джордж Буш-младши коментира убийството на терорист номер едно и го нарече “огромно постижение”, предаде Ройтерс.

“Борбата с тероризма продължава, но тази вечер Америка изпрати едно послание и то е, че няма значение колко време ще е необходимо, рано или късно справедливостта ще възтържествува”, заяви Буш-младши.

Смъртта на терориста ще повдигне въпроси за бъдещото състояние на “Ал Кайда” и ще има сериозно отражение върху сигурността и външната политика на САЩ, пише Ройтерс.

Досега се смяташе, че бин Ладен се е криел в граничните райони между Афганистан и Пакистан.

По-рано тази нощ беше съобщено, че Обама ще отправи неочаквано телевизионно обръщение към американската нация. Не беше разкрита темата на изявлението. Решението за обръщение към нацията при толкова кратко уведомление, и късно през нощта, е необичайно.

Американските сили преследват от години терористичния лидер,

като увеличиха усилията си след терористичените атентати от 11 септември 2001 г., при които загинаха 3 хиляди души.

Осама бин Ладен е едно от най-издирваните лица в света и е в списъка на Федералното бюро за разследване на десетте най-търсени бегълци. За неговото залавяне или за информация водеща до това Държавният департамент на САЩ обяви награда от 25 млн. долара, която бе удвоена на 50 милиона през 2007 г.

Формално ФБР не издирва Осама бин Ладен за терористичните атентати от 11 септември 2001 г., а за организиране на атентатите през 1998 г. в Танзания и Кения, при които загинаха над 200 души.

Срещу бин Ладен официално не са повдигнати обвинения по отношение на събитията от 11 септември. Освен наградата от правителството има предложена награда от 2 млн. долара от Асоциацията на пилотите на авиокомпаниите и от Асоциацията за въздушен транспорт.

Осама бин Ладен е роден в Рияд, столицата на Саудитска Арабия, вероятно през 1957 г. в семейството на богат собственик на голяма строителна компания.

Спекулациите дали Осама е жив

периодично се появяват през годините. През 2007 г., например, френски провинциален вестник съобщи, че Бин Ладен е умрял от коремен тиф.

Тогава правителствени и разузнавателни агенции на няколко държави опровергаха информацията с аргумента, че липсват всякакви доказателства.

Шест аудиозаписа на терориста бяха разпространени през 2006 г., но специалистите ги определиха като стари. Петата годишнина от атаките на 11 септември премина без нито една дума на лидера на “Ал Кайда”.

Вирни се горе