ООН одобри въздушни удари срещу Кадафи

ООН одобри въздушни удари срещу Кадафи

Съветът за сигурност към ООН гласува тази нощ резолюция, която забранява полетите над Либия, за да се предотврати бомбардирането на завзетите от опозицията градове, предаде Би Би Си. В Бенгази, където се намира седалището на временното правителство на Либия, посрещнаха новината с фоейрверки. Хиляди излязоха на улиците на града за да изразят благодарността си към ООН и по специално към френския президент Никорла Саркози.

Според решението на ООН международната общност има право да се намеси в Либия, като започне военна операция. Подчертава се обаче, че не е е предвидена пряка военна намеса, т.е. няма да може да се използват в Либия сухопътна войска. По-рано френски дипломати са дали да се разбере, че приемането на резолюцията може да доведе до въздушни удари срещу армията на Кадафи.

В полза на резолюцията гласуваха 10 държави, сред които САЩ, Великобритания и Франция. Както се очакваше, Русия и Китай се въздържаха. Подобна позиция заеха още 3 страни – непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Документът изисква още от привържениците и противниците на Кадафи незабавно да прекратят огъня и да позволят на международната общност да вземе всички необходими мерки, за да не се допусне насилие срещу мирното население в Либия.

Италия е готова да предостави военни бази за да бъде осъществена резолюцията, цитира Ройтерс източници от италианското правителство.

Военовъздушната база в Сицилия, която се ползва от Шести американски флот е най-близко разполежената база на НАТО до Либия и може да се използва за провеждането на военните операции.

След резолюцията на Съвета за сигурност Кадафи промени тактиката си и армията му няма да атакува Бенгази тази нощ, както се беше заканил. Според информация на сина му Сейф ал-Ислам военните ще заемат позиции около града.

Вирни се горе