Обща стачка парализира Гърция за 24 часа

Обща стачка парализира Гърция за 24 часа

Държавният и частен сектор в Гърция днес ще бъде парализиран заради 24-часова обща стачка, организирана от двата представителни синдиката в страната,съобщи Dir.bg. Общата конфедерация на труда (ГССЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) протестират срещу мерките за икономии, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Синдикатите недоволстват срещу предписаното от ЕС и МВФ затягане на коланите и настояват правителството да не предприема повече мерки за икономии.

Това ще е десета стачка, свикана от синдикатите след подписания през май миналата година от правителството на премиера Георгиос Папандреу меморандум с кредиторите от еврозоната и МВФ за спасителните заеми в размер на 110 млрд. евро, които Гърция получава за излизане от кризата. Синдикатите искат от правителството да промени политиката си и тя да бъде в интерес на работещите и обществото.

В 11 часа на Марсово поле ще се състои митинг, който след това ще прерасне в протестно шествие до парламента. Общественият транспорт ще бъде блокиран, а корабите ще останат по пристанищата. От 12 до 16 ч. няма да има никакви полети, а болниците ще обслужват само спешни случаи.

Вирни се горе