Новата година настъпи в Австралия и Нова Зеландия

Новата година настъпи в Австралия и Нова Зеландия

Новата 2010 г. вече настъпи в Нова Зеландия и Австралия, съобщи Асошиейтед прес. Новозеландците посрещнаха 2010 г. с фойерверки, танцови партита и музикални изпълнения на живо в големите градове и курортите. Празненствата в столицата Уелингтън включваха шоу с велосипеди с едно колело.

В Сидни, Австралия, над 1,5 милиона души наблюдаваха знаменитите пиротехнически спектакли над пристанищния мост и сградата на операта, които са кулминацията на празненствата по случай посрещането на Новата година. По-малки шоу-та с фойерверки имаше в цяла Австралия и Южния Пасифик.

Хиляди полицаи бдяха за спазването на реда. В Сидни празнуващите бяха помолени да се облекат в нещо синьо в съзвучие с основната тема на тазгодишното пиротехническо шоу: “Да събудим духа”. В други градове като Мелбърн и Аделаида празненствата протекоха при жега от 38 градуса по Целзий. Настроението като цяло беше празнично въпреки трудностите, предизвикани от икономическата криза през отминаващата година. В пожеланията на хората преобладаваха надеждите, че 2010 ще бъде по-добра.

Азия също се сбогува с 2009 г. В Китай, Пакистан и Афганистан обаче използват различен календар и там Новата година ще дойде през февруари. В Пекин президентът Ху Цзинтао пожела в телевизионно обръщение на китайците щастлива нова година.

В Шанхай някои хора платиха по 518 юана (75 долара) да ударят камбаната на храма Лунхуа и да си пожелаят късмет през новата година. На китайски език “518” звучи като “Искам просперитет”, посочва АП. Пиротехнически шоу-та озариха Хонконг, Сингапур и индонезийската столица Джакарта. Милиони японци се стекоха в храмовете и отправиха молитви за по-успешна и по-добра нова година.

Вирни се горе