Нов вулканичен облак затваря небето на Ирландия

Нов вулканичен облак затваря небето на Ирландия

Нов облак от вулканична пепел се придвижва от Исландия към останалите европейски страни. Поради подновения риск, Ирландия затвори част от въздушното си пространство.

Това съобщиха АП и Ройтерс, като се позовават на управлението на ирландската гражданска авиация, предаде БТА. Затварянето на летищата се отнася и до Ирландската република, и до британската територия Северна Ирландия, което оставя острова временно да зависи изцяло от фериботните връзки с Обединеното кралство и Франция.

Късно снощи и Британското управление за гражданска авиация обяви забрана на полетите над шотландските Хебридски острови поради риск вулканична пепел да попадне в двигателите на самолетите.

Това е първото спиране на полетите във Великобритания и Ирландия от 22 април – седмица след изригването на исландския вулкан, уточняват агенциите. Но новите ограничения няма да засегнат самолетите, които обикновено използват ирландското и британското въздушно пространство за полети до други дестинации, понеже заплахата от вулканичната пепел съществува на много по-ниски височини от тези, на които летят самолетите по международните линии.

Двете големи авиокомпании, базирани в Ирландия – Райънеър и Еър Лингъс, оповестиха отменянето на над 200 полета и изразиха съмнение, че обслужването ще се възобнови преди 14,00 ч. (13,00 ч. по Гринуич). Еър Лингъс уточни обаче, че всички освен един от трансатлантическите й полети ще бъдат изпълнени по-късно днес, с потенциално закъснение. Дъблинчани заявиха, че вече са се подготвили за несгодите, но изразиха облекчение, че това не се е случило по време на специалния тридневен празничен уикенд, който приключи вчера.

Ирландското управление за авиация заяви, че според прогнозата от центъра за проследяване на вулканичния облак забранената за полети зона ще обхване летища Дъблин, Шанън Галуей, Слайгоу, Ireland West, Донегал, Корк и Кери. Изпълнителният директор Еймън Бренан заяви по ирландската телевизия, че пепелта може да засегне части от Шотландия по-късно през деня. Управлението ще направи нова оценка на ситуацията тази сутрин.

Вирни се горе