Най-дългото слънчево затъмнение на хилядолетието

Най-дългото слънчево затъмнение на хилядолетието

Днес за половината свят слънцето за кратко ще се превърне в светещ кръг, заобиколен от тъмен диск. Очаква се пръстеновидно слънчево затъмнение да премине от Централна Африка до Източна Азия.

На определен етап то ще постави рекорд по продължителност, който няма да бъде подобрен повече от 1000 години.

Пръстеновидното слънчево затъмнение настъпва, когато Луната минава точно пред Слънцето, но не го затъмнява напълно, оставяйки кръг слънчева светлина, грееща около лунния диск.

Според сайта на НАСА, цитиран от БНР, затъмнението ще започне от югозападната част на Чад и западната част на Централноафриканската република в 5,14 ч по Гринуич, т.е. в 7 и 14 ч. наше време, и след това ще се премести към Уганда, Кения и Сомалия.

После пътят му ще продължи през Индийския океан, където продължителността му ще бъде 11 минути и 8 секунди от 7,06 ч по Гринуич, което ще го превърне в "най-голямото пръстеновидно слънчево затъмнение на третото хилядолетие.

Хората в по-широката траектория на сянката, включваща Източна Европа, по-голямата част от Африка, Азия и Индонезия, ще видят частично слънчево затъмнение.

В България затъмнението ще е видимо като частично и не може да се наблюдава от места, в които няма свободен югоизточен хоризонт. Това означава хоризонтът да не бъде закрит от планини, възвишения или високи сгради.

Очакваното пръстеновидно слънчево затъмнение може да бъде наблюдавано по изгрев в Силистра. Там рядкото природно явление ще може да се наблюдава между 7:50 и 8:57 при ясно време и от подходящо място.

Вирни се горе