Lexus представи първия си суперспортен автомобил

Lexus представи първия си суперспортен автомобил

Lexus представи официално първия двуместен суперспортен автомобил в историята си, предаде SpeedPress.

Моделът LFA дебютира вчера на автосалона в Токио и вече се приемат предварителни заявки от клиенти.

LFA е двуместна кола с централноразположен отпред двигател, задвижващ задните колела. Работата по серийния модел е започнала още през 2000 г. и специално за LFA инженерите на Lexus са разработили редица технологии.

Конструкцията на колата е почти изцяло от нов материал с въглеродни нишки Carbon Fibre Reinforced Plastic (CFRP), който позволява теглото да е със 100 кг по-малко от подобна алуминиева конструкция. Благодарение на това Lexus LFA тежи едва 1480 килограма.

В двигателя и окачването са използвани изключително материали като титаний, магнезий и алуминий. Двигателят е монтиран зад предната ос и повечето по-мощни агрегати, като маслената помпа например, са изнесени зад мотора.

Скоростната кутия пък е монтирана зад задния мост. Благодарение на това е получено оптимално разпределение на теглото 48:52% между предния и задния мост.

Двигателят на LFA е 4,8-литров атмосферен, който може да достига до 9000 об/мин. Максималната мощност е 560 к.с. при 8700 об/мин, а максималният въртящ момент – 480 Нм при 6800 об/мин.

Скоростната кутия е 6-степенна секвенциална ASG (Automated Sequential Gearbox) и се управлява чрез лостчета зад волана, а времето за смяна на предавките е 0,2 секунди.

Lexus LFA може да се ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди и да развива максимална скорост от 235 км/ч. Спирачната система е с карбоново-керамични дискове, които гарантират доброто спиране. Ауспуховата система пък е настроена, за да издава звук като болид от Формула 1.

Само 500 бройки от Lexus LFA ще бъдат произведени, като препоръчителната цена за Германия е 325 000 евро, без данъци и такси.

Всички автомобили от серията ще бъдат изцяло ръчно сглобявани, като ще се правят по 20 коли на месец.

Вирни се горе