Кризата има опустошителен ефект върху домакинствата

Кризата има опустошителен ефект върху домакинствата

Глобалната финансова криза има опустошителен ефект върху домакинствата в новите икономики от Европа и Централна Азия, пораждайки риск за региона да отстъпи една пета от постигнатото през последното десетилетие в борбата за намаляване на бедността.

Това се посочва в нов регионален доклад на Световната банка за въздействието на глобалната финансова криза върху домакинствата в Европа и Централна Азия, озаглавен “Кризата идва у дома”.

По прогнози на Световната банка за България, през 2010-та година 4% от населението ще живее с 2,5 долара на ден. Тази година 3% от българите са разполагали дневно с тази сума. През идната година 19% от българите, както и тази година, ще живеят с между 2,5 и 5 долара на ден.

До 2010 г. би могло да има още над 10 млн. нови бедни хора в региона, както и почти 25 млн. допълнително, които досега са били почти средна класа, а в момента са малко над прага на бедността, сочат данните от доклада.

Документът регистрира повишаване на безработицата в региона, намаляване на реалните доходи на домакинствата, както и ограничаване на възможностите близки и роднини да изпращат парични преводи от чужбина.

Според Световната банка кризата с храните и течните горива все още не е отминала. Понижаването на валутните курсове в някои страни, води до нов кръг от нарастване на цените.

Храните представляват огромен дял от общото потребление на бедните слоеве, което означава, че

най-бедните потребители отново ще се окажат най-уязвими,

се отбелязва в доклада. В резултат на кризата все повече домакинства ще се окажат в невъзможност да обслужват заемите си, каза Лука Барбоне, директор на отдела за намаляване на бедността и икономическо управление в Регион “Европа и Централна Азия” на Световната банка.

По думите му особено засегнати от кризата са страните със средни доходи. В отговор на журналистически въпроси Лука Барбоне каза, че България не е най-засегната страна от гледна точка на икономическия спад.

Той отбеляза, че страната има силна и устойчива банкова система. Ако сравним ситуацията в България с това, което се случваше в Унгария и Латвия, България се справя много, много по-добре, отбеляза експертът.

Запитан какви са прогнозите му за страната ни през 2010 г. – 2011 г. Лука Барбоне каза, че очаква постепенно да започне възстановяване на икономиката. Това в много голяма степен зависи от случващото се в основните български търговски партньори, допълни той.

По думите му вече се забелязва възстановяване на икономиките в някои от основните европейски държави като Германия, Франция и Италия, което дава положителни очаквания и за България.

Правителствата трябва да да съсредоточат усилията си за интелигентно изразходване на средствата, за да осигурят закрила на бедните, се посочва в доклада.

Според анализите на Световната банка повечето страни в региона имат поне една целева програма за социално подпомагане, която би мога да бъде разширена в отговор на кризата – чрез увеличаване стойността на предлаганите придобивки или чрез разширяване на нейния обхват с цел да бъдат включени домакинствата, които в момента остават извън системата.

Вирни се горе