Който плаща, е добре дошъл в САЩ

Който плаща, е добре дошъл в САЩ

Съвсем скоро всички пътуващи за САЩ може би ще трябва да плащат 10 или 20 долара входна такса. ЕС протестира остро срещу предложението и казва, че може да обсъди въвеждането на визи за американските туристи, коментриа “Дойче веле”.

Идеята на проектозакона, който се обсъжда в американския Конгрес, е да се привлекат повече туристи в САЩ. За целта ще бъде създаден специален фонд за насърчаване на туризма. Но неговата рекламна дейност ще се финансира с пари, събрани от туристите под формата на входна такса. Според проектозакона влизането в САЩ ще струва 10 или 20 долара.

ЕС: „Не ни е забавно!"

Новата идея, съгласно която насърчаването на туризма в САЩ ще бъде финансирано от туристите, е разбира се комична, но в ЕС тя не предизвиква смях, а гняв и заплахи за контрамерки. Ръководителят на делегацията на Европейската комисия във Вашингтон, посланик Джон Брътън, протестира остро срещу предложението. „Да се наложи такса на туристите, за да се насърчава туризма, е съмнителна, ако не и парадоксална идея", казва той в специално изявление. „Предложението за заплащане на „глоба" за влизане в САЩ ни се продава като мярка за „насърчаване на туризма", но само в „Алиса в страната на чудесата" е възможно на глобата да се гледа като на нещо, което насърчава дейността, за която ни глобяват", заявява европейският посланик.

Нова такса или виза?

Европейците са разтревожени от предложението, тъй като то ще означава допълнително затруднение за туристите, които и без това бяха обременени с ред нови изисквания. Въпреки че 35 държави имат безвизов режим със САЩ (повечето от тях са държави-членки на ЕС), пътуващите сега са задължени да се регистрират онлайн поне 72 часа преди пътуването си.

Ако новата такса бъде въведена, казва в изявлението си посланик Брътън, ЕС ще трябва да реши дали тази такса не означава де факто въвеждане на виза при съществуващ безвизов режим. В такъв случай ЕС може да реши да въведе визи за американските туристи. Новата такса би засегнала всички чужди посетители на САЩ, но европейските туристи представляват една изключително голяма група. Близо 13 милиона европейци посещават САЩ всяка година.

55 долара за втори куфар

Потенциалната нова бариера няма да е единствената. От средата на септември пътуващите през Атлантическия океан с американски авиокомпании ще се сблъскат и с други схеми за измъкване на пари. Няколко от най-големите американски превозвачи (Continental, US Airways) започват да събират такси за втори куфар – по 50 или 55 долара. Индустрията се надява да печели над 2 милиарда долара от този „рекет", но анализатори предупреждават, че натрупването на такси може да доведе до голям отлив на туристи.

Вирни се горе