Интерпол обяви тревога заради колетите - бомби

Интерпол обяви тревога заради колетите - бомби

Интерпол обяви “оранжева тревога” за изпратените през последната седмица колети – бомби, за които отговорност пое местен клон на Ал Кайда, предаде АФП.

Разпратени са снимки и технически детайли на последните бомби, които бяха открити и обезопасени във Великобритания и Дубай.

Спецслужбите установиха, че колетите са изпратени от един адрес в Йемен и са били предназначени за една от еврейските организации в Чикаго.

Йеменските власти освободиха жената, която по-рано бе арестувана във връзка с с намерените колети с експлозиви, предназначени за САЩ, защото се оказа, че самоличността й е била използвана от истинския изпращач.

Ден преди това полицията в гръцката столица Атина засече няколко колети с бомби. Eдин от тях дори избухна, като рани леко служителка на куриерска фирма. Стана ясно, че един от получателите на бомбените пратки е бил президентът на Франция Никола Саркози.

Полицията откри подозрителен пакет вофиса и на германския канцлер Ангела Меркел, както и на италианския премиер Силвио Берлускони.

Гърция спря за 48 часа изпращането на пощенски пратки за чужбина.

Обявен бе код „Червено" и в българските пощи.

Целта на мерките, взети от Интерпол, е да помогне на властите в страните – членки да откриват по-лесно подозрителни пратки.

Генералният секретар на Интерпол Роналд Нобъл заяви, че повишеното внимание точно в този момент е изключително важно.

Вирни се горе