Франция забрани забулването на мюсюлманките

Франция забрани забулването на мюсюлманките

Френското национално събрание – долната камара на парламента, гласува днес закон, забраняващ забулването на мюсюлманките на обществени места.

За да влезе в сила законът трябва да бъде ратифициран и от Сената през септември, съобщава Би Би Си.

С решението на френските депутати се забранява носенето на бурка или никаб от мюсюлманките на всички обществени места. Жените, които пренебрегнат забраната ще бъдат глобявани със 150 евро. Санкцията за мъжете-мюсюлмани обаче, които принуждават жените си да се забулват, е много строга – глоба от 30 000 евро и 1 година затвор.

Очаква се законът да породи бурни протести от страна на 5-те милиона мюсюлмани, които живеят във Франция, макар че според последни данни само около 2000 жени в страната ходят забулени на обществени места.

Френският Държавен съвет, най-висшата административна съдебна инстанция във Франция, беше изразил резерви относно планираната по-рано от десницата пълна забрана за носене на ислямското було, предаде БТА. Тогава той препоръча забраната да се сведе само до определени обществени места, като административни учреждения, транспортни средства и търговски площи, припомня Франс прес.

Франция е втората страна в Европа, която въвежда подобна забрана. Първа това стори в края на април т.г Белгия. За нарушаването на закона в Белгия се предвиждат глоба и/или затвор от един до седем дни. Позволени са изключения само за празненства като карнавали.

Вирни се горе