Еврото удари ново дъно, чакат края на еврозоната

Еврото удари ново дъно, чакат края на еврозоната

Единната европейска валута достигна нова най-ниска стойност за последните 4 години, отбелязват световните агенции. През изминалите 24 часа еврото удари ново дъно, падайки под психологическата граница от 1,20 долара. Най-ниско регистрираните стойности, за който се търгуваше 1 евро, бяха 1,1875 долара. Това е най-ниската стойност на еврото от март 2006 година.

Според повечето специалисти стойността на еврото ще продължи да пада заради европейската финансова криза, която даде отражение и на фондовите пазари, регистрирали спад до 3% на борсите в Токио и Хонконг.

В същото време група икономисти от Лондон предрекоха, че до 5 години еврозоната ще рухне, тъй като някои от страните, които членуват в нея, няма да се справят с погасяване на финансовите си дългове.

В анкетата на британския вестник “Сънди телеграф” са взели участие 25 икономисти, като 12 от тях очакват крах на еврото в идните 5 години. Осем са икономистите, които са оптимистично настроени за бъдещето на еврото, докато 5 души не са пожелали да се ангажират с конкретна прогноза.

Вирни се горе