Европейският съюз излиза от рецесията

Европейският съюз излиза от рецесията

Европейският съюз отбеляза икономически растеж за първи път от 15 месеца. Това е знак, че най-дълбоката рецесия за Европа след Втората световна война е приключила. Както 16-те държави, използващи еврото, така и 27-членният блок като цяло отбелязват растеж от 0, 4 и 0, 2, съобщи АФП. Икономиката на Европа отново се съживява. Брутният вътрешен продукт от юли до семптември е нараснал с 0,4% в сравнение с предишното тримесечие, съобщава европейската пресслужба Рапид.

С това рецесията в ервозоната официално е свършила, отбелязва „Шпигел Онлайн". Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил от юли до септември по предварителни изчисления с 0,4% в сравнение с предходното тримесечие, както съобщи статистическата служба Евростат в петък.

Начело в еврозоната е Словакия с растеж от 1,6%, следвана от Австрия и Португалия с по 0,9%. В Германия икономическият продукт се е увеличил с 0,7%. Кипър обаче отбелязва спад в БВП с 1,4% дори повече от миналата година. В страните-членки на ЕС БВП се е покачил с 0,2%.

Особено големи са разликите в стойностите в най-силно ударените от икономическата криза балтийски страни. Литва е начело с +6.0%, а Естония остава най-отзад с -2,8%. За България не са предоставени данни за сравнение с предишното тримесечие.

През второто тримесечие на 2009 г. растежът на БВП е възлизал на -0,2% в еврозоната и 0,3% в ЕС, припомня Рапид. През третото тримесечие на 2009 г. БВП в САЩ се е увеличил с 0,9% спрямо предишното тримесечие след -0,2% през второто тримесечие на 2009 г. В сравнение с третото тримесечие през изминалата година БВП на САЩ е паднал с 2,3%.

В сравнение със същия период през миналата година България се нарежда на 23-то място в ЕС с отрицателен растеж на БВП от 5.8%. Най-лошо е състоянието на Естония и Литва – 15.35 и -14.3% съответно. В Румъния спадът е от 7.1%.

Вирни се горе