Европейска акция за превишена скорост до 28 август

Европейска акция за превишена скорост до 28 август

Засилен контрол за шофьори, превишаващи разрешените скорости, ще има на територията на целия Европейски съюз до 28 август, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е органнизирана от Европейската мрежа на службите “Пътна полиция” в ЕС TISPOL.

Като член на TISPOL “Пътна полиция” в нашата страна организира засилен контрол на скоростта през периода до 28 август, посочват от МВР.

Ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта, включително и мобилните и стационарни дигитални камери, фиксиращи нарушенията.

Данните сочат, че във всички европейски държави превишената скорост, както и неправилно избраната спрямо конкретните пътни условия скорост, са основен фактор за тежките пътни произшествия и високия брой загинали и ранени.

В България над 50% от загиналите при пътни злополуки по вина на водачи са загубили живота си в резултат на превишена и несъобразена скорост.

Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост.

В нея активно ще контролират скоростта и съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи в пограничните зони на двете страни.

При последната общоевропейска контролна операция, насочена срещу превишаването на скоростта, която се проведе в периода от 18 до 24 април т.г., у нас са регистрирани общо 9023 нарушения.

5221 от тях са засечени с автоматични технически средства. Виновните водачи са санкционирани по Закона за движението по пътищата.

Вирни се горе