Гърция гори

Гърция гори

Гърция отново е обхваната в пламъци. Всяко лято в страната бушуват хиляди пожари, които унищожават къщи, гори и земеделски площи. Горещото време, силните ветрове и нерядко умишлените палежи са причина всяка година да се води битка с огъня, който поглъща всичко по пътя си.

И това лято не е изключение. От началото на летния сезон в страната избухнаха стотици пожари.

В последните три дни особено тежко е положението в района на Атина, където бушува огромен пожар с множество огнища. Той избухна в петък и бързо се разрастна по протежение на няколко километра. Вече са изпепелени къщи и горски масиви. Хора от населени места в района са евакуират. Заради пожара има проблеми с електрозахранването. За момента не се съобщава за жертви.

Една голяма част от северния район на Атина е обхванат от пожара. Обхванат е районът на Кифися, както и районът на Варкиза, в непосредствена близост до морето. Периметърът на пожара е 30-40 километра. Това съобщи Иван Петрински – главен редактор на в-к “Български новини” в Атина.

Пожарът се простира по периферията от единия до другия край на Атина и се разраства поради разразилите се ветрове. “Вече е обхванат района на Варкиза, който е в другия край на Атина. Той се намира на морето и е доста известен район с плажове. Пожарът се разраства като разстоянието от първоначалното огнище на пожара е 30 км. Пожарите се сливат по периферията и достига до брега на морета”, посочи Петрински.

В близост до Кифися, който по думите му е “богаташки квартал” в съседство се намира квартала, в който е посолството ни. “Там се намират и най-много българи. Над цяла Атина има огромен черен облак”, посочи Петрински.

В битката с огъня са включени огнеборци, войници, доброволци. Самолети и хеликоптери пръскат вода. Гърция поиска международна помощ и вече пристигнаха два италиански самолета. Очаква се самолети да пристигнат от Кипър и Франция. България също заяви готовност да предостави помощ.

Ситуацията се определя като много трудна заради силния вятър, който променя посоката си и особеностите на районите, в които бушува пожарът.

Североизточна Атика се предаде на пламъците, коментира гръцката телевизия “Антена”. Медията определя ситуацията като драматична, тъй като огънят продължава да се разпространява. Екологичната катастрофата е огромна, тъй като белите дробове на областта са изпепелени, посочва телевизията.

Огънят е унищожил къпи, складове, земеделски постройки, огромни площи зеленина и гори. Наземни и въздушни сили се борят с пламъците, опитвайки се да ограничат пожарите.

От правителството, което проведе тази сутрин извънредно заседание, призоваха към хладнокръвие. Премиерът Костас Караманлис изтъкна, че приоритет е опазването на живота и имуществото на гражданите.

Президентът на страната Каролос Папуляс прекъсна почивката си и се връща спешно в гръцката столица. По данни на пожарната служба в последните 24 часа в страната са избухнали 83 горски пожара. Пожари бушуват както на островите, така и в континенталната част на страната.

Вирни се горе