ЕС ще покрие целта от 20% възобновяема енергия до 2020 г.

ЕС ще покрие целта от 20% възобновяема енергия до 2020 г.

ЕС ще надмине целта си да добива 20% от енергията си от възобновяеми енергийни източници до 2020 г., показват националните прогнози, представени пред Европейската комисия, съобщава Рапид. От Брюксел уточниха, че очакванията към момента са съюзът постигне общ дял от 20,3 на сто възобновяеми енергийни източници. “Тези прогнози показват, че държавите-членки приемат възобновяемата енергия много сериозно и са решени да дадат тласък на местното производство. Това е важен етап в осъществяването на целите, заложени в стратегията Европа’2020 и много положителен знак за околната среда, тъй като ще ни помогне да намалим на емисиите на CO2 и в същото време да подобряваме нашата енергийна сигурност. Нашата задача ще бъде да помогнем на всички държави-членки не само да достигнат до целта от 20%, но и да я надхвърлят”, коментира европейският комисар, отговарящ за енергетиката, Гюнтер Йотингер.

Според данните, представени пред Еврокомисията, 10 от 27-те страни-членки вероятно ще надхвърлят националните си цели за дела на възобновяемите източници, а други 12 ще успеят да ги покрият. Едва 5 за момента не успяват да покрият целите си с националните източници, с които разполагат, посочват от Брюксел. Според директивата за възобновяемата енергия, държавите, които не успеят да покрият целите, трябва да осъществят внос на „зелена енергия” от свои съседи, независимо дали те са членки на ЕС или трети страни.

България Очаква се страната ни да е една от еврочленките, които ще успеят да надскочат целта от 20% „зелена енергия” до 2020 г. Около 2/3 от възобновяемата енергия страната ни получава от хидроенергетика и биогорива. През 2017 г. обаче най-вероятно ще се наложи да внасяме биогорива, заради изискването 10% от транспортния сектор да използва този вид горива.

Възобновяемите енергийни източници включват биогорива, биомаса, вятър, слънчева енергия, както и хидроенергетиката. За сравнение, делът на този тип енергийни източници в ЕС през 2007 г. е бил 9%. Приблизително 63% от тях се получават от биомаса и биологични отпадъци. Европейската цел от 20% възобновяеми енергийни източници може да даде работа на 2.8 милиона души, твърдят от Брюксел.

Вирни се горе